Færre afløsere gav plads til mindre natarbejde

Ved at skære ned på antallet af dyre afløsere på Handicapcenter Sydøstfyn, kunne økonomien omlægges og bruges på en ekstra fastansat i natpersonalet. Det har vist sig at være en rigtig god investering, der samtidig gav natarbejderne et bedre arbejdsmiljø.

Handicapcenter Sydøstfyn afdeling Sydbo havde indtil september 2013 to medarbejdere i natrengøringspersonalet, sat til at arbejde 25 timer om ugen hver. De skulle tilsammen dække alt rengøringsnatarbejde på afdelingen.

Når en af de to var på ferie, kursus eller var fraværende af anden årsag, brugte afdelingen løst tilknyttede vikarer, eller en medarbejder fra det pædagogiske natpersonale, til at dække vagtplanen. Det var en dyr løsning, viste det sig.  

En dag spurgte de to fra natrengøringen afdelingsleder Anita Lynggaard Ringskaer, om pengene, der blev brugt på vikarer, ikke kunne omprioriteres til en ny fastansat kollega. Godt spørgsmål, tænkte Anita og gik straks i gang med at regne på det.  

Det viste sig, at handikapcenteret faktisk brugte, hvad der svarede til 75 timer om ugen i kroner og ører i gennemsnit. Det var så dyr en affære at hyre vikarer ind og lade det pædagogiske personale tage del i natrengøringen, at det svarede til en 25-timers stilling mere. Der var altså penge til at ansætte en tredje i natrengøringen, og dermed faste ekstra hænder til at dele natarbejdet.  

Det gav ekstra tid for de tre medarbejdere i natrengøringen, der nu kunne omprioritere tiden til møder, efteruddannelse og mere kontakt med det resterende personale.  

Lyt til personalet

- Min erfaring viser kun, at det er vigtigt at lytte til sine medarbejdere og tage dem med på råd, konstaterer Anita Lynggaard Ringskaer.  

- Nogle gange er det svært at se løsningen, når man ikke selv er ude på gulvet. Man har nogle blinde pletter som leder. Især når man ikke selv arbejder nat. Derfor skal man sørge for at lytte til sit personale, der mange gange kan se problemer og løsninger, man ikke selv kan, siger Anita Lynggaard Ringskaer og fortsætter:  

- Som natarbejder er det vigtigt for trivslen at have dage, hvor man sover, når andre sover, og have fritid, når andre har fritid. Derfor var det også supergodt, at vi fandt denne løsning, hvor de nu kun skal arbejde hver tredje weekend og ikke hver anden. Personale trives virkelig og er aldrig syge. Det har vist sig at være en rigtig god forretning at omprioritere på denne måde.

Råd fra Handicapcenter Sydøstfyn afdeling Sydbo:

Tag personalet med på råd. De ser andre problemer og andre løsninger.

Hav tillid til personalets dømmekraft.

Overvej om økonomien kan omprioriteres, så den enkelte ansatte har mindre natarbejde.

Det giver bedre trivsel at have flere dage, hvor man sover, når andre sover, og have mere fritid, når andre har fritid.