Fandt du ikke svar?
Ring til Arbejdstilsynets Call Center på 70 12 12 88
Telefontid: Mandag - torsdag kl. 8-15, fredag kl. 8-14
Svar på de oftest stillede spørgsmål om lovpligtige uddannelser. Finder du ikke svar på dit spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Arbejdstilsynet.
Jo, det er de. Den maksimalt tilladelige belastning i tonsmeter beregnes som udlægget gange den tilladelige belastning, iht. oplysningerne i belastningsdiagrammet.
Det er op til arbejdsgiveren at vælge typen af dokumentation. Dokumentationen kan fx være et referat fra den årlige arbejdsmiljødrøftelse, hvor det fremgår, at arbejdsgiveren giver tilbud om supplerende uddannelser til medlemmerne af arbejdsmiljøorganisationen eller en mail e.l. til medlemmerne af arbejdsmiljøorganisationen, hvor det fremgår, at arbejdsgiveren giver tilbud om supplerende uddannelse.
Nej. Personer, som skal anvende personløftere, skal være særligt udpeget hertil og have modtaget fornøden oplæring og instruktion.
Oplæring, instruktion og tilsyn med arbejdet - AT-vejledning 1.7.1
Nej, certifikatkravet gælder kun for personer, der skal føre kraner. Personer, som skal foretage anhugning, skal være særligt udpeget hertil og have modtaget fornøden oplæring og instruktion.
Oplæring, instruktion og tilsyn med arbejdet - AT-vejledning 1.7.1
Arbejdstilsynet vil sidestille et deltagerbevis med et AMU-bevis forudsat det udstedes på samme grundlag med både den teoretiske og den praktiske prøve, samt at der er forevist dokumentation for helbred.
Hvis der ikke er noget person nr. bør fremgå andet ID, fx hjemlands ID nr. eller pas nr. så der altid er en entydig identifikation på beviset.
Nej. Arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere har ret men ikke pligt til at gennemføre den supplerende uddannelse. Formålet med den supplerende uddannelse skal være at sikre løbende målrettet opdatering, som kan styrke kompetencerne hos arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere. Den supplerende uddannelse er et tilbud.
Nej. Der vil blive udbudt opkvalificeringskurser, så man kan få Kranbasis og Mobile kraner >8-30 tm i et kort uddannelsesforløb.
Ved midlertidigt og skiftende arbejdssteder, herunder bygge- og anlægsområdet, gælder de samme frister for at gennemføre uddannelse som på alle andre virksomheder.
Lovpligtig uddannelse for medlemmer af refererer til de uddannelseskrav, der er fastsat i lovgivningen for medlemmer af AMO - det vil sige de personer, der er ansvarlige for arbejdsmiljøet i en organisation. Uddannelseskravene er fastsat for at sikre, at medlemmerne af AMO har den nødvendige viden og færdigheder til at udføre deres arbejde på en sikker og ansvarlig måde, og for at sikre, at organisationen opfylder de krav, der er fastsat i arbejdsmiljølovgivningen.
I Danmark er det f.eks. lovpligtigt for medlemmer af AMO at have gennemført et AMO-kursus, der omfatter en grunduddannelse og en opdateringsuddannelse hvert 3. år. Dette kursus dækker emner såsom arbejdsmiljølovgivning, risikovurdering, arbejdspladsvurdering, arbejdspladskultur og arbejdsmiljøledelse. Det er også muligt at tage en række supplerende uddannelser, der giver dybere viden inden for specifikke områder af arbejdsmiljøet.
Om arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen
Arbejdsgiveren skal sørge for, at alle arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere i AMO gennemfører uddannelsen. Det gælder dog ikke, hvis man har gennemført en af de obligatoriske uddannelser, der var gældende i perioden fra 1991 til 2010 eller har koordinatoruddannelsen.
Certifikattyper til de enkelte kraner afhænger ikke af, om der laves samløft eller ej. De enkelte kraner kræver hver især certifikater iht. reglerne, dog uden nedre grænse på 8 t/tm ved samløft.
Hvis løftekapaciteten er over 8 tm kræves kranbasis og mobile kraner >8-30 tm og mobile kraner over 30 tm, hvis relevant. Normalt forekommende løfteopgaver under ca. 1 m løftehøjde kræver ikke certifikat.
Se nærmere beskrivelse i At-vejledning 1.9.4. om kranførercertifikat.
Der kræves uddannelserne Kranbasis, Mobile kraner >8-30 tm og Mobile kraner over 30 tm.
Overbygningsuddannelsen Mobile kraner over 30 tm vil blive udbudt i to versioner: En version, hvor uddannelsen gennemføres på lastbilkraner, og en længerevarende version, hvor uddannelsen gennemføres på mobilkraner med ballast. Begge uddannelser giver ret til at føre alle typer mobile kraner over 30 tm. Arbejdsgiveren skal sikre sig, at medarbejdere, der skal føre mobilkraner med ballast, har fået instruktion og oplæring i brugen af disse, fx via kursus hos kranleverandøren eller via uddannelsen Mobile kraner over 30 tm inkl. ballast.
Det vil kræve kranbasisuddannelse, hvis kranens tilladelige belastning er over 8 tons, og belastningen ikke afhænger af udlægget.
Almindelige traverskraner over 8 tons vil alene kræve kranbasisuddannelse. Med almindelige traverskraner menes kraner, hvor byrden løftes inden for kranens understøtningsflade således, at kranen ikke bibringes et væltende moment.
Hvis en kran, installeret på en eller flere traverser, har et udlæg med en tilladelig belastning større end 8 tonsmeter jf. kranens lastdiagram (dvs. udlæg gange belastning > 8 tm), kræves endvidere uddannelsen ”Tårnkraner og fast opstillede kraner over 8 tonsmeter”. Dette kan fx være tilfældet med containerkraner med bom/udligger.
Semimobile kraner er som udgangspunkt køretøjsbaserede, og de vil derfor kræve uddannelserne kranbasis og mobil kraner. Det, at kranen i anvendelsessituationen får monteret støtteben, og evt. afmonteret hjulene, gør ikke, at den bliver til en tårnkran eller fast installeret kran iht. førercertifikatreglerne.
Nej, Arbejdstilsynet kan ikke sende et nyt, men vil henvise til uddannelsesstedet, hvor man har taget sit certifikat. De kan måske fremsende et nyt.
Arbejdsmiljøfaglige uddannelser - Bekendtgørelse 1978 - 2021
Du kan finde de forskellige arbejdsmiljøuddannelser på denne side:
Uddannelserne skal gennemføres på en erhvervsskole eller et AMU-center, der er godkendt af Undervisningsministeriet. På Undervisningsministeriets hjemmeside "UddannelsesGuiden" kan man finde oversigter over uddannelser og få vejledning til at finde en skole. Det letteste dog er nok at google sig frem og tage kontakt til en AMU skole for nærmere oplysning.
Fristen på tre måneder regnes fra det tidspunkt, hvor den pågældende arbejdsmiljørepræsentant eller arbejdsleder er valgt eller udpeget. Dette gælder, uanset om den pågældende først træder reelt i funktion på et senere tidspunkt.
De to dage skal kunne være gennemført i løbet af det første funktionsår, det vil sige det første år, hvor arbejdsmiljørepræsentanten og arbejdslederen er valgt eller udpeget. Der gælder samtidig den regel, at de to dage skal være tilbudt og kunne være påbegyndt inden for de første ni måneder efter, at de tre dages obligatorisk uddannelse er afsluttet.
Nej, der er ikke krav om helbredsoplysninger til lille knallertkørekort, og det kan derfor ikke bruges som dokumentation for egent helbred. Dette vil blive præciseret i At-vejledningerne næste gang, de skal revideres.
Nej, kran D gælder kun op til 25 tm.
Nej, det er kun muligt at indgå aftale mellem arbejdsgiveren og de ansatte om at sammenlægge og gennemføre den supplerende arbejdsmiljøuddannelse samlet i stedet for inden for hvert funktionsår.
Hverken arbejdsgiveren eller virksomhedslederen er forpligtet til at gennemføre uddannelsen. Det gælder, uanset om de indgår i AMO som formand eller ej.
Man skal ikke gennemføre den tre-dages obligatoriske uddannelse, hvis man har gennemført arbejdsmiljøuddannelsen for koordinatorer af sikkerheds- og sundhedsarbejdet inden for bygge- og anlægsarbejde.
Hverken udbydere eller selve uddannelsen skal godkendes af Arbejdstilsynet. Det er kun udbydere af den obligatoriske uddannelse på tre dage, der skal godkendes af Arbejdstilsynet.
Oversigt over godkendte udbydere af generelle kurser – 22 timer
Oversigt over godkendte udbydere af generelle kurser – 22 timer - netbaseret
Nej, oplysning om certifikat/uddannelseskravet er ikke noget, der skal oplyses ved anmeldelsen på virk.dk.
Nej, Arbejdstilsynet udsteder ikke længere certifikater. Hvis man skal have fornyet sit kedelpassercertifikat, skal man henvende sig til de relevante uddannelsesinstitutioner.
Arbejdsmiljøfaglige uddannelser - Bekendtgørelse 1978 - 2021 - § 10, stk. 3
Fandt du ikke svar?
Telefontid: Mandag - torsdag kl. 8-15, fredag kl. 8-14