G� til hovedindholdet

Kampagne: Ergonomi i metal- og maskinindustrien

Indstil arbejdet til kroppen – før kroppen indstiller arbejdet

Indstil arbejdet til kroppen – før kroppen indstiller arbejdet

Det er arbejdet, der skal justeres, tilpasses og formes, så det passer til medarbejderens krop – ikke omvendt. Dårlige arbejdsstillinger kan nemlig give både smerter og sygemeldinger. Mange medarbejdere er dygtige til at sno sig, når der skal svejses og monteres. Men står de i dårlige stillinger, mens de arbejder, så er der risiko for, at de får smerter i skuldrer, nakke eller ryg.

”Når man kommer hjem om aftenen, kan det godt være, man føler, man har ondt mange steder – men det er ikke noget man skal ha’.”

— Morten Korsgaard, klejnsmed

Tag det første skridt: Spørg medarbejderne

Har du spurgt medarbejderne om de har arbejdsopgaver, der giver ømhed eller smerter?

På Engskov Maskinfabrik øver ledelsen og medarbejderne sig i at forbedre det ergonomiske arbejdsmiljø sammen. Nu bruger de fx svingkraner, sakselifte, rullevogne og har ændret proceduren, så de slipper for at flytte manuelt rundt på varerne, når der er kommet en ny leverance.

Brug tekniske hjælpemidler

Egnede tekniske hjælpemidler kan være nødvendige for at dine medarbejdere kan udføre arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Ofte er det nødvendigt med et teknisk hjælpemiddel, for at de kan arbejde i en forsvarlig arbejdsstilling, der passer til kroppen og kan justeres i løbet af dagen. Brug fx saksebord, håndteringsrobot, ståstøttestol o.l.

Planlæg og varier arbejdet

Der findes ikke tekniske hjælpemidler til alle arbejdsopgaver og alle arbejdsmiljøproblemstillinger, så god planlægning, indretning af arbejdsstationen og variation i arbejdet er også afgørende, for at arbejdet ikke slider på kroppen.

Instruer medarbejderne

Husk at oplære og instruere medarbejderne, hvis du indfører ny teknologi eller nyt arbejdsudstyr. Det gælder også, hvis du ændrer eksisterende arbejdsudstyr, så medarbejderne kan udføre arbejdet på en farefri måde.

teknisk hjælpemiddel

80% rabat på forebyggelse

Lige nu kan du søge støtte fra Arbejdsmiljøpuljen til at forebygge fysisk nedslidning. Du kan fx spare penge, hvis du får en autoriseret arbejdsmiljørådgiver til at gennemgå jeres ergonomiske arbejdsmiljø.

Puljen dækker 80% af dine udgifter på tre forskellige områder:

  • Professionel rådgivning om arbejdsmiljø og forebyggelse af nedslidning og arbejdsulykker
  • Leje af tekniske hjælpemidler
  • Fysisk træning på virksomheden

Arbejdsmiljøpuljen kan søges af små virksomheder med maks. 50 ansatte.

Læs mere om puljen og send din ansøgning her

arbejdsmiljøpuljen

”Hæve-sænke-bordet betyder, at jeg kan være her de timer, som jeg er sat til på flex-aftalen."

— Carsten Jensen, smed

En sygemelding kræver handling

Har du medarbejdere, der har været sygemeldt med smerter i nakke, ryg eller skuldre?

Som arbejdsgiver kan du ofte give medarbejdere, der døjer med ergonomiske problemer, gode betingelser for at fortsætte arbejdet. Redskaberne er de samme, som når du forebygger. Det kræver planlægning, variation og nogle gange et teknisk hjælpemiddel.

Hos Peter Hansen i Sorø indkøbte de deres første løftebord for at få en sygemeldt medarbejder godt tilbage. Nu bruger flere af medarbejderne løfteborde, når de svejser.

kampagnebillede - mand arbejder

Læs mere

Henter PDF