Ja, Arbejdstilsynets regler i bekendtgørelse om asbest gælder også for private, men Arbejdstilsynet er ikke tilsynsmyndighed i forhold til ejeren af en bolig, hvor ejeren selv fjerner asbest mv. jf. § 76, stk. 4 i arbejdsmiljøloven.
Spørgsmål og svar om asbest
Svar på de oftest stillede spørgsmål om asbest. Finder du ikke svar på dit spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Arbejdstilsynet
Asbest
-
Hvis man ikke har ansatte, men som selvstændig skal arbejde med asbest, skal man så have en særlig uddannelse?
Ja, kravet om en asbestuddannelse gælder også arbejdsgiveren selv og selvstændige, der ikke beskæftiger ansatte. Det fremgår af bekendtgørelsen om arbejdsmiljøfaglige uddannelser, hvilke kvalifikationer man skal have for at få et uddannelsesbevis.
Arbejdsmiljøfaglige uddannelser - Bekendtgørelse 1978 - 2021
-
Hvor kan man finde asbest i en bygning?
Asbest kan findes i en række byggematerialer, herunder loftskanter, skillevægge, tagpap, klimaskærme, vandhaner, oliefyr, vægklinker, kabelføringer, gulve og mange andre steder. Det er ikke altid lige nemt at genkende asbest, da det kan se ud som andre byggematerialer. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om der i bygningen er brugt asbestholdige materialer, og hvis dette er tilfældet, at få fjernet asbesten på en sikker måde.
På BFA Bygge & Anlægs hjemmeside Asbest-huset kan man se, hvor i en bygning der kan være asbest.
Hvis du er i tvivl om, om der er asbest i din bygning, bør du kontakte en autoriseret asbestfirma, der kan undersøge dette for dig. Det er nemlig ikke tilladt for private at håndtere asbest, da det kan være farligt at indånde asbestfibrene. Derfor bør du altid søge professionel hjælp, hvis du er i tvivl om, om der er asbest i din bygning.
Asbest er et naturligt forekommende mineral, der tidligere blev brugt i en række byggematerialer på grund af dets stærke, ildfaste og isolerende egenskaber. Brug af asbest i byggematerialer er blevet forbudt i mange lande, herunder også Danmark, på grund af de sundhedsskadelige virkninger, der kan være ved indånding af asbestfibre.
-
Må man bruge gamle tagplader af asbest til vejfyld?
Nej, det er ikke tilladt, fordi asbeststøv ikke må spredes til omgivelserne.
-
Må man genbruge tagplader af asbest?
Nej, genbrug af asbestholdigt materiale er ikke tilladt. Derfor er det fx forbudt at reparere et tag med nogle nedtagne plader af asbestcement.
-
Skal arbejde med asbest ALTID anmeldes til Arbejdstilsynet?
Der er ikke krav om at anmelde arbejde med asbest til Arbejdstilsynet, hvis det kun medfører risiko for kortvarige og lave udsættelser for asbest, og hvis udsættelsen er ringe.
-
Skal man anmelde arbejde med asbest til Arbejdstilsynet? Hvordan?
Ja, arbejde med nedrivning af asbestholdigt materiale indvendigt i bygninger og i skibe, tog, maskiner mv. skal anmeldes til Arbejdstilsynet, inden arbejdet begynder. Det samme gælder andet arbejde, som kan indebære udsættelse for asbest.
-
Skal man bruge personlige værnemidler, når man arbejder med asbest?
Ja, alle skal bruge personlige værnemidler i form af åndedrætsværn samt støvafvisende arbejdstøj og hovedbeklædning, hvor der er risiko for at blive udsat for asbeststøv.
-
Skal man have en særlig uddannelse for at arbejde med asbest?
Arbejdsgivere skal sikre sig, at de personer, der arbejder med indvendig nedrivning af asbestholdigt materiale i bygninger, skibe mv., har gennemgået en særlig asbestuddannelse og har et uddannelsesbevis.
Arbejdsmiljøfaglige uddannelser - Bekendtgørelse 1978 - 2021