Om forløbet efter voldsepisoder
Hvis uheldet er ude, og medarbejdere i virksomheden bliver udsat for vold i forbindelse med deres arbejde, er der en række tiltag, som dels skal medvirke til at forebygge, at det sker igen, dels medvirke til, at både den berørte medarbejder og kollegaerne kan komme igennem oplevelserne på den bedste måde.
Det skal du gøre som arbejdsgiver
Førstehjælp
Som arbejdsgiver skal du sørge for, at dine medarbejdere får adgang til fysisk og psykisk førstehjælp efter en voldsepisode.
Læs om, hvordan du sørger for førstehjælp til dine medarbejdere
Anmeldelse af vold som arbejdsulykke
En voldsepisode betragtes som en arbejdsulykke, og som ved alle andre arbejdsulykker har du som arbejdsgiver pligt til at anmelde voldsepisoden til Arbejdstilsynet, hvis episoden medfører fravær mere end den dag, hvor voldsepisoden skete.
Læs mere om, hvordan du skal forholde dig ved arbejdsulykker
Registrer episoderne
Efter en voldsepisode har du pligt til som arbejdsgiver at sørge for, at episoden bliver registreret og evalueret. På den baggrund skal du vurdere, om virksomhedens plan for forebyggelse eventuelt skal revurderes.
Læs om registrering af vold, og hvordan det kan bruges
Få inspiration fra andre: Videre efter vold
Det kan du gøre som arbejdsgiver
Opfølgende samtale og støtte
Efter en voldsepisode er det en god idé at gennemføre en opfølgende samtale med de medarbejdere, der har været involveret i voldsepisoden.
Eftervirkninger fra en eller flere voldsepisoder kan strække sig over dage, uger, måneder og i værste tilfælde år. Du bør derfor som arbejdsgiver bevare fokus på de voldsramte også på længere sigt.
Læs mere om opfølgende samtale, støtte og erstatninger
Læs eventuelt mere om forebyggelse og håndtering af vold: