Forebyg coronasmitte i boliger, der deles af flere medarbejdere

Når flere medarbejdere deler bolig sammen, er det vigtigt at følge myndighedernes anbefalinger til afstand og hygiejne. Her kan du læse mere om, hvordan du som arbejdsgiver og arbejdstager skal forholde dig.

Information på andre sprog:

Prevent corona infection in accommodation shared by multiple employees (engelsk)

Zapobiegaj zakażeniu koronawirusem we wspólnym mieszkaniu (polsk)

Prevenirea infectării cu coronavirus în locuințe în care locuiesc împreună mai mulți angajați (rumænsk)

 

Til arbejdsgivere, der stiller bolig til rådighed for flere medarbejdere

Som arbejdsgiver bør du gøre dine medarbejdere opmærksom på myndighedernes anbefalinger til fx afstand og hygiejne.

Hvis medarbejderne selv står for rengøring af boligen, opfordres du til at informere dem om de generelle sundhedsråd for god hygiejne og rengøring mv., som er udarbejdet af sundhedsmyndighederne for at undgå spredning af coronavirus.

Se anbefalinger for hygiejne og rengøring i hjemmet herunder og udlever dem gerne til medarbejderne ved ankomst til arbejdspladsen eller læg dem i boligen.

Du opfordres som arbejdsgiver til så vidt muligt at informere om sundhedsmyndighedernes generelle vejledninger til udenlandske medarbejdere allerede inden de ankommer til Danmark. Vejledningerne findes på engelsk på:

Coronavirus/COVID-19 in Denmark and border crossing

Du skal være opmærksom på:

  • Om der er medarbejdere, som er særligt sårbare i forhold til COVID-19. Tag højde herfor, hvis du stiller bolig til rådighed for medarbejdere i en særlig risikogruppe.
  • Reglerne for, hvordan man må bo i Danmark. Du kan læse de vigtigste regler her:

Tag over hovedet - De vigtigste regler om indkvartering i Danmark

 

Til arbejdstagere, der deler bolig

Du opfordres til at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger om afstand og hygiejne, samt hvordan du kan forebygge smitte med coronavirus i boligen. Du kan se anbefalinger for hygiejne og rengøring i boligen herunder.

Der er regler for, hvordan man må bo i Danmark. Du kan læse de vigtigste regler her:

Tag over hovedet - De vigtigste regler om indkvartering i Danmark

Du kan kontakte den relevante kommune, hvis din bolig ikke lever op til reglerne.

Anbefalinger

Når du deler bolig med kolleger, bør I følge nedenstående anbefalinger for at forebygge, at I bliver smittet med coronavirus.

Gør grundigt rent

Der er langt større risiko for kontaktsmitte, når I rører ved kontaktpunkter og overflader, der berøres af mange, fx håndtag, gelændre, kontakter, trykknapper, tastaturer, armlæn, bordkanter, vandhaner, toiletter mv.

Derfor er hyppig og grundig rengøring af kontaktpunkter særlig vigtigt. Almindelig rengøring, dvs. med almindelige metoder og rengøringsmidler, er i de fleste tilfælde tilstrækkeligt, men kan suppleres med efterfølgende desinfektion ud fra et forsigtighedsprincip.

Der er begrænset smitterisiko via tekstiler/tøj. I husstande med påvist COVID-19 bør håndklæder, sengetøj og undertøj vaskes ved minimum 60 grader.

Vask hænder tit eller brug håndsprit

Korrekt håndhygiejne er den mest effektive måde til at forebygge kontaktsmitte via genstande, hænder og ansigt. Håndhygiejne kan dermed forhindre spredning af coronavirus i samfundet.

God håndhygiejne er særligt vigtig i følgende situationer:

  • efter toiletbesøg
  • før madlavning
  • før du spiser
  • efter du har pudset næse
  • når du kommer hjem udefra, fx efter arbejde, indkøb etc.

Det anbefales, at du holder dine hænder væk fra ansigtet, hvis hænderne ikke er rene, så smitte ikke kommer ind i øjne, næse eller mund.

Begræns den fysiske kontakt

Coronavirus smitter via dråbe- og kontaktsmitte, hvilket vil sige fra små dråber fra luftvejene, der spredes via host og nys, samt ved at spyt og snot med virus afsættes i omgivelserne og berøres af andre, som kan føre virus op til ansigtet.

Da personer uden luftvejsinfektion kun hoster eller nyser engang imellem, er kontaktsmitte den væsentligste smittekilde fra asymptomatiske personer. Det gælder også tæt kontakt til andre personer. Det er også en af grundene til, at sundhedsmyndighederne anbefaler, at man begrænser fysisk kontakt til andre, fx håndtryk, knus og kram, og holder afstand, også selvom man ikke har symptomer. 

Hold afstand og bed andre tage hensyn

Smitte ved host, nys m.v. kan ske ved spredning af dråber i de nære omgivelser, hvoraf langt de fleste falder til jorden indenfor 1-2 meter, og dråbesmitte kan derfor forebygges effektivt ved at holde afstand.