Gå til hovedindholdet

Arbejdstilsynet efter altanulykke: Få styr på sikkerheden i liften

I starten af året omkom en ung håndværker i en tragisk ulykke, da han skulle udføre arbejde på en altan fra en bomlift. Kurven tippede rundt, og håndværkeren styrtede tre etager ned. Lifte er sjældent årsagen til så alvorlige ulykker, men altanulykken viser, hvor vigtigt det er at lifte bruges forsvarligt.

Mand arbejder på en lift

Når der arbejdes højt over jorden er lifte ofte et uundværligt hjælpemiddel. Brugt forkert kan brugerne dog risikere at komme til skade. I starten af året endte det fatalt, da en ung håndværker døde af sine kvæstelser, efter at han var faldet ud af liften.

”Det er især farligt, når liftens lovpligtige sele ikke anvendes, eller hvis man forlader liften i højden.  Der er også en øget risiko, hvis liften ikke er opstillet, som brugsanvisningen angiver, eller hvis man monterer ekstraudstyr, som ikke er omfattet af liftens CE-mærkning”, siger Charlotte Hougaard Juhl, tilsynschef i Arbejdstilsynet for bygge og anlæg.

Sådan undgår I alvorlige ulykker

Når man bruger lifte, skal man altid sikre sig, at forholdene er i orden, inden man går i gang med arbejdet.

  • Brug sikkerhedsline i liftens kurv
  • Forlad aldrig liftkurven i højden
  • Opstil og brug liften efter fabrikantens brugsanvisning - monter fx ikke ekstraudstyr som ikke hører til liften
  • Husk også, at der skal være en kollega i nærheden, der ved, hvordan liften kan sænkes i nødstilfælde.

Lifte skal bruges forsvarligt

”Vi må desværre konstatere, at uforsvarlig brug af lifte stadig forekommer på landets byggepladser. Men ulykkerne kan undgås, når arbejdsgiverne i samarbejde med de ansatte planlægger arbejdet og sikrer, at liftene anvendes efter fabrikantens anvisninger”, siger tilsynschef Charlotte Hougaard Juhl.

Charlotte Hougaard Juhl henviser for yderligere information om forsvarlig brug af lifte til Arbejdstilsynets vejledning om Transportable personløftere med arbejdsstandplads

Henter PDF