Med den nye bekendtgørelse får Danmark, som et af de første lande i verden, en bekendtgørelse, der dækker hele det psykiske arbejdsmiljø.
Arbejdsmarkedets parter bakker op om bekendtgørelsen.
Hvad indeholder den nye bekendtgørelse?
Bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø samler de vigtigste regler om psykiske arbejdsmiljø, så det fremover er lettere for virksomhederne at orientere sig i de relevante pligter på området og igangsætte et systematisk og målrettet arbejde med at forebygge problemer i det psykiske arbejdsmiljø.
Bekendtgørelsen indeholder ikke nye krav til virksomhederne, men den bidrager til at give et overblik over de mest relevante regler om psykiske arbejdsmiljø og tydeliggør, hvad det er, virksomhederne skal være særligt opmærksomme på i forhold til det psykiske arbejdsmiljø.
Samtidigt synliggør den Arbejdstilsynets gældende praksis i forhold til problemer med fx stor arbejdsmængde og tidspres, høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker eller arbejdsrelateret vold. Den præciserer med andre ord, hvilke påvirkninger i det psykiske arbejdsmiljø, Arbejdstilsynet typisk træffer afgørelser om.
Bekendtgørelsen om psykisk arbejdsmiljø er et led i udmøntningen af den politiske aftale fra foråret 2019 om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats og ordnede forhold på arbejdsmarkedet.
Bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø
Pressemeddelelse: Fremskridt i kampen for bedre psykisk arbejdsmiljø
Som følge af den nye bekendtgørelse foretages der konsekvensændringer i ni andre bekendtgørelser:
Anerkendt arbejdsmiljøcertifikat opnået gennem DS/ISO 45001 m.v. - 1409 - 26. september 2020
Arbejdes udførelse - Ændring - 1421 - 29. september 2020
Arbejdsrelateret vold uden for arbejdstid - Ændring - 1423 - 29. september 2020