G� til hovedindholdet

Frisører kan forebygge nedslidning med tre gode vaner

Mange danske frisører har ofte dårlige arbejdsstillinger, og det kan slide hårdt på ryg og skuldre. Arbejdstilsynet søsætter en ny kampagne, der skal øge kendskabet til tre gode vaner, der kan forebygge smerter og nedslidning.

frisør

Vredet ryg, løftede albuer, gentagne armbevægelser og mange timers stående arbejde. I en undersøgelse af danskernes arbejdsmiljø angiver flertallet af frisørerne, at de ofte har arbejdsstillinger, der belaster ryg og skuldre. Dermed er de i risiko for at udvikle smerter i muskler og led, og i værste fald kan det betyde, at de er nødt til at forlade faget.

Arbejdstilsynet lancerer nu en kampagne, der sætter fokus på, hvordan man som frisør effektivt kan skåne sin krop og dermed være med til at forbygge smerter og nedslidning med tre gode vaner:

  1. Brug kundestolen – den kan tåle at blive hævet og sænket, det kan din ryg ikke
  2. Hold albuerne nede – og skån dine skuldre, de skal holde hele livet
  3. Hold pauser. Giv dine hænder og skuldre et hvil – din krop vil takke dig for det senere

Tilsynschef i Arbejdstilsynet, Lars Tue Toft, fortæller om baggrunden for kampagnen:

"Desværre møder vi i Arbejdstilsynet mange frisører, der belaster skuldre og ryg unødigt, når de klipper og farver hår. Selvom arbejdsstillinger med løftede albuer og vrid i ryggen umiddelbart kan virke uskyldige med saks og kam i hænderne, kan det på sigt få alvorlige konsekvenser i form af nedslidning og smerter i skuldre og ryg."

Til at udbrede kampagnens budskaber medvirker frisør og influencer Marianne Jensen i en film til sociale medier. Marianne har over 30 års erfaring som frisør og kender derfor til vigtigheden af korrekt ergonomi. Hun har selv været sygemeldt på grund af seneskedehindebetændelse i armen og døjet med vandeksem og har således mærket konsekvenserne af et hårdt arbejdsmiljø på egen krop. Nu fokuserer hun på at forebygge skader og er særligt bevidst om vigtigheden af korrekt ergonomi og en god fysisk form.

"Vores krop skal kunne holde hele livet, og derfor er det simpelthen så vigtigt, at vi passer godt på den. Selvfølgelig skal kunderne altid have en god oplevelse, men vi må ikke glemme at prioritere vores egne arbejdsstillinger lige så højt som hensynet til kunderne,"

- siger Marianne.

Frisører kan søge støtte til at forebygge nedslidning

Som frisør kan du også søge støtte fra Arbejdsmiljøpuljen til at forebygge fysisk nedslidning. Du kan fx spare penge, hvis du får en autoriseret arbejdsmiljørådgiver til at gennemgå jeres ergonomiske arbejdsmiljø. Puljen dækker nemlig 80% af dine udgifter på tre forskellige områder:

  • Professionel rådgivning om arbejdsmiljø og forebyggelse af nedslidning og arbejdsulykker
  • Leje af tekniske hjælpemidler
  • Fysisk træning på virksomheden

Arbejdsmiljøpuljen kan søges af små virksomheder med maks. 50 ansatte.

Læs mere om puljen og send din ansøgning

;

Henter PDF