Ja, hvis de hører ind under definitionen af at være en udstationeret medarbejder eller er selvstændig.
Spørgsmål og svar om selvbetjening
Svar på de oftest stillede spørgsmål om selvbetjening. Finder du ikke svar på dit spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Arbejdstilsynet
Spørgsmål og svar
-
Har selvforsikrede offentlige arbejdsgivere anmeldepligt, hvis en ansat får coronavirus?
Selvforsikrede offentlige arbejdsgivere har pligt til at anmelde sygdomstilfælde med coronavirus (Covid-19) som en arbejdsulykke, hvis disse 3 betingelser er opfyldt:
- En ansat er blevet syg med coronavirus, og
- Den ansatte antages at være blevet smittet i forbindelse med en konkret hændelse eller en kortvarig udsættelse for smitte (op til 5 dage) i forbindelse med arbejdet, og
- Mindst et af disse 3 kriterier er opfyldt:
- Den ansatte kan ikke udføre sit sædvanlige arbejde i 1 dag eller mere ud over tilskadekomstdagen. I så fald skal anmeldelse ske efter arbejdsmiljøloven senest 9 dage fra første fraværsdag.
- Den ansatte kan have krav på ydelser efter arbejdsskadesikringsloven (fx behandlingsudgifter eller godtgørelse for varigt mén). I så fald skal anmeldelse ske efter arbejdsskadesikringsloven senest 9 dage efter skadens indtræden.
- Den ansatte har ikke/eller forventes ikke at genoptage sit arbejde i fuldt omfang senest 5-uger efter skaden. I så fald skal anmeldelse ske efter arbejdsskadesikringsloven senest på 5-ugers-dagen efter skadens indtræden.
Spørgsmål-svar om offentlige arbejdsgiveres anmeldelse af coronavirus
-
Hvor mange anmeldte erhvervssygdomme og arbejdsulykker har relation til covid-19?
Arbejdstilsynet følger udviklingen i antallet af anmeldte arbejdsulykker og erhvervssygdomme. Se nærmere i dette faktaark:
Antal anmeldte arbejdsskadesager relateret til covid-19 - faktaark - december 2021 - pdf
-
Hvordan defineres en arbejdsulykke?
Definitionen på en arbejdsulykke er en pludselig hændelse i forbindelse med arbejdet, som fører til, at en person kommer fysisk eller psykisk til skade.
En arbejdsulykke kan efter arbejdsskadesikringsloven også være en skade, der opstår efter en påvirkning, der har varet i højst fem dage.
Hvornår skal en arbejdsulykke anmeldes?
Arbejdsgiveren har pligt til at anmelde arbejdsulykker og forgiftningstilfælde, der medfører, at personen ikke kan foretage sit sædvanlige arbejde (arbejdsudygtighed) i mindst én dag udover tilskadekomstdagen, samt ulykker, der medfører ret til erstatning efter arbejdsskadesikringsloven.
Se evt. også:
-
Hvornår skal jeg som arbejdsgiver anmelde covid-19 som arbejdsulykke?
Arbejdsskader kan anmeldes som enten en ulykke eller som erhvervssygdom. Du har som arbejdsgiver pligt til at anmelde arbejdsulykker efter en række kriterier.
Bemærk før du anmelder: Du skal som arbejdsgiver altid overveje sandsynligheden af, om smitten er opstået på arbejdet, inden du anmelder.
Efter ophævelsen af de smitteforebyggende tiltag i samfundet den 1. februar 2022 og den store smitteudbredelse i befolkningen med omikron-varianten af covid-19 er udgangspunktet, at risikoen for smitte på arbejdspladsen ikke er større end uden for arbejdspladsen. I de fleste tilfælde vil det ikke være muligt at påvise, at smitten er sket på arbejdet. Samtidig medfører smitten i de fleste tilfælde relativt milde sygdomsforløb. Covid-19 skal derfor som udgangspunkt kun anmeldes som arbejdsskade i helt særlige tilfælde, fx hvis tilskadekomne får senfølger efter i udstrakt grad at have arbejdet med covid-patienter og stort set ikke har haft kontakt med andre i fritiden.
Sådanne særlige tilfælde kan tale for, at der skal foretages anmeldelse af sagen i EASY, hvis en eller flere af følgende betingelser er opfyldt.
- Medarbejderen kan have krav på ydelser efter arbejdsskadesikringsloven – f.eks. behandlingsudgifter eller godtgørelse for varigt mén.
- Medarbejderen har ikke eller forventes ikke at genoptage sit arbejde i fuldt omfang på grund af covid-relateret sygdom senest fem uger efter skaden.
-
Hvornår skal jeg som læge eller tandlæge anmelde covid-19 som en arbejdsskade?
Læger og tandlæger skal anmelde sygdomstilfælde med coronavirus (covid-19), hvis de konstaterer eller formoder, at en person har pådraget sig sygdommen gennem arbejdet i en periode ud over 5 dage.
Bemærk før du anmelder: Efter ophævelsen af de smitteforebyggende tiltag i samfundet den 1. februar 2022 og den store smitteudbredelse i befolkningen med omikron-varianten af covid-19 er udgangspunktet, at risikoen for smitte på arbejdspladsen ikke er større end uden for arbejdspladsen. Covid-19 skal herefter som udgangspunkt kun anmeldes som arbejdsskade i helt særlige tilfælde, fx hvis tilskadekomne får senfølger efter i udstrakt grad at have arbejdet med covid-patienter og stort set ikke har haft kontakt med andre i fritiden. Læs mere om, hvad der kan tale for, at smitten er sket på patientens arbejde under spørgsmålet om, hvornår man skal anmelde covid-19 som arbejdsulykke.
Anmeldelsen skal ske snarest muligt og senest 8 uger efter, at du er blevet bekendt med sygdommen. I tilfælde, hvor den sygdomsramte person indlægges, opfordres der til hurtig anmeldelse for at understøtte en hurtig afgørelse af, om det konkrete sygdomstilfælde kan anerkendes som en arbejdsskade.
Du skal anmelde sygdomstilfælde med covid-19 i Arbejdstilsynets og AES’ fælles digitale anmeldelsesportal ESS.
Den sygdomsramte og dennes familie kan også selv inden for et år fra sygdommen er opstået anmelde sygdom med covid-19.
-
Jeg har netop lavet en aftale med en udenlandsk virksomhed og har ikke fået dokumentation for, at den er anmeldt i RUT. Hvad skal jeg gøre?
Hvis du ikke har modtaget dokumentation tre dage efter, at arbejdet er begyndt, skal du give Arbejdstilsynet besked. Det kan du gøre elektronisk via:
Registret for udenlandske tjenesteydere (RUT)
Du skal blot fortælle Arbejdstilsynet, hvem du har hyret, hvor arbejdet skal foregå og i hvilken periode. Så har du opfyldt reglerne.
-
Nem-ID: Har du problemer med digital signatur eller NemID?
Hvis du har problemer med din digitale signatur eller NemID, skal du kontakte Nets. Du kan finde vejledninger og kontaktoplysninger til deres kundeservice på deres hjemmeside.
-
Nem-ID: Hvordan får jeg en NemID medarbejdersignatur?
Du kan få hjælp til at bestille og bruge din NemID medarbejdersignatur hos Nets.
-
RUT (Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) - Kan virksomheden anmelde flere arbejdssteder på én gang?
Ja, anmeldelsen til RUT skal omfatte alle de steder, hvor virksomheden skal udføre arbejdsopgaver.
-
RUT: Hvad er montørreglen (Registeret for Udenlandske Tjenesteydere)?
Montørreglen er en undtagelsesbestemmelse. Den betyder, at visse former for udstationering af medarbejdere er undtaget fra pligten til at anmelde til RUT.
Det gælder udstationeringer, hvor disse 3 betingelser er opfyldt:
- Levering af tjenesteydelsen varer ikke over 8 dage.
- Udstationeringen sker som led i leveringen af et teknisk anlæg eller en teknisk installation.
- Den lønmodtager eller selvstændige virksomhed, der skal løse opgaven, er specialiseret i eller kvalificeret til at montere, installere og reparere et teknisk anlæg eller en teknisk installation i Danmark.
Montørreglen er relevant for de virksomheder, der fx leverer højteknologiske maskiner til danske industrivirksomheder. Den udenlandske virksomheds ekspertviden og know-how skal være nødvendig for, at modtageren i Danmark hurtigt kan tage det tekniske anlæg eller installation i brug.
Montørreglen gælder fx ikke ved almindeligt bygge-, anlægs- og håndværksarbejde. Den gælder heller ikke, når brugte maskiner, tekniske anlæg eller installationer skal afmonteres eller tages ned, uanset branche.
-
RUT: Er der situationer, hvor en udenlandsk virksomhed ikke har pligt til at anmelde i Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)?
Ja, virksomheden har ikke pligt til at anmelde, når:
- Virksomhedens ansatte deltager i seminarer og konferencer, hvor de er blevet indbudt til at undervise eller holde oplæg. Det kan fx være forskere, foredragsholdere og lignende.
- Professionelle artister deltager i kunstneriske begivenheder. Begivenheden skal være enkeltstående.
- De ansatte er med på forretningsrejser for udenlandske firmaer eller selskaber, der ikke har kontor i Danmark.
- Professionelle idrætsudøvere og trænere deltager i større sportsbegivenheder eller er til prøvetræning i en dansk idrætsklub. Sportsbegivenheden skal være enkeltstående.
- Virksomheden leverer konsulentydelser inden for regnskab og revision i op til 8 dage.
- Det handler om intern udstationering inden for virksomheden i op til 8 dage. Det gælder dog ikke, hvis tjenesteydelsen drejer sig om bygge- og anlægsvirksomhed, landbrug, skovbrug og gartneri, rengøring, herunder vinduespudsning samt hotel- og restaurationsvirksomhed.
- Der er tale om cabotagekørsel (godskørsel i Danmark i forbindelse med international transport).
- Opgaven falder ind under ”montørreglen”.
-
RUT: Gælder min pligt også, selvom det bare er en meget lille opgave, jeg skal have lavet?
Ja, det gør ingen forskel.
-
RUT: Hvad er Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)?
RUT står for Registret for Udenlandske Tjenesteydere.
-
RUT: Hvad skal jeg gøre for at undgå bøde?
Hvis du som privatperson hyrer udenlandsk arbejdskraft til fx bygge- eller havearbejde, skal virksomheden vise dig dokumentation for, at det er anmeldt i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT). Hvis du ikke får denne dokumentation, skal du give besked til Arbejdstilsynet senest 3 dage efter, at arbejdet er gået i gang, ellers kan du risikere en bøde. Du kan orientere Arbejdstilsynet elektronisk via:
Registret for udenlandske tjenesteydere (RUT)
Du skal blot oplyse, hvem du har hyret, hvor arbejdet skal foregå og i hvilken periode. Så har du opfyldt reglerne.
-
RUT: Hvad skal udenlandske selvstændige uden ansatte anmelde i Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)?
Selvstændige uden ansatte, der arbejder i bygge- og anlægsbranchen eller inden for Installation og reparation af maskiner og udstyr, skal anmelde:
- Virksomhedens navn, adresse og kontaktoplysninger
- Dato for start og slut af arbejdsopgaven eller tjenesteydelsen
- Stedet, hvor arbejdsopgaven eller tjenesteydelsen udføres
- Virksomhedens branchekode
- Om virksomheden er momsregistreret i hjemlandet
- Oplysninger om dansk hvervgiver i forbindelse med tjenesteydelsen, hvis hvervgiveren ikke er en privatperson.
-
RUT: Hvordan får jeg dokumentation for, at den udenlandske virksomhed er anmeldt i Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)?
Du kan fx bede om at se virksomhedens kvittering for, at den er anmeldt i RUT. Når virksomheden anmelder sig i RUT, har den også mulighed for at indtaste din mailadresse, så du kan få kvitteringen sendt elektronisk.
Desuden kan virksomheden selv videresende den elektroniske kvittering til dig eller vise dig en udskrift af den.
-
RUT: Hvorfor skal udenlandske virksomheder anmelde sig i Registret for Udenlandske Tjenesteydere?
De udenlandske virksomheder skal anmelde sig i RUT, så de danske myndigheder kan føre tilsyn med, at de overholder dansk lovgivning om fx arbejdsmiljø og skat. Udenlandske virksomheder, der udfører arbejde i Danmark, skal overholde de samme regler som danske virksomheder.
-
RUT: Kan jeg lovligt hyre den udenlandske arbejdskraft, når den ikke er anmeldt i Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)?
Ja, det er lovligt at bruge udenlandsk arbejdskraft, som ikke er anmeldt i RUT. Men du er forpligtet til at underrette Arbejdstilsynet senest tre dage efter, at arbejdet er begyndt, hvis den udenlandske virksomhed ikke kan dokumentere, at den er anmeldt i RUT. Gør du ikke det, kan du risikere en bøde på 10.000 kr.
-
RUT: Kan virksomheden ændre sin anmeldelse i Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)?
Ja, det kan virksomheden godt.
Sker der ændringer i opgaven, fx hvis det tager længere tid at blive færdig, så skal virksomheden ændre sin anmeldelse i RUT. Ændringen skal ske senest den første hverdag efter, at ændringen er trådt i kraft.
-
RUT: Skal udenlandske virksomheder, der har et SE-nummer eller CVR-nummer, anmelde sig til Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)?
I nogle tilfælde ja. Det afgørende er, at der enten er tale om:
- En udenlandsk virksomhed, som i forbindelse med levering af tjenesteydelser udstationerer ansatte til Danmark.
- En udenlandsk virksomhed, som leverer en tjenesteydelse i Danmark uden at udstationere ansatte til Danmark
- En udenlandsk selvstændig uden ansatte, som skal levere tjenesteydelser i Danmark.
Gå til Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) på virk.dk
-
Skal en personløfter anmeldes til Arbejdstilsynet?
Nej, personløftere skal ikke længere anmeldes til Arbejdstilsynet. Ændringen trådte i kraft den 1. juli 2018.