Fraværskriteriet: Hvis min medarbejder ikke har haft fravær fra sit sædvanlige arbejde, men har gener, skal jeg så alligevel anmelde?
Det primære kriterium for din pligt til at anmelde arbejdsulykker som arbejdsgiver er, at der har været fravær på mindst en dag ud over tilskadekomstdagen.
Selvom der ikke har været fravær som følge af ulykken, kan du som arbejdsgiver dog fortsat have en pligt til at anmelde. Det har du i de tilfælde, hvor din medarbejder kan forventes at have ret til erstatninger m.v. efter arbejdsskadesikringsloven.
Erstatninger m.v. efter loven er f.eks.:
- Erstatning for behandlingsudgifter og/eller hjælpemidler, udgifter til sygebehandling, optræning og mv.
- Godtgørelse for varigt mén, hvis det varige mén er på 5 pct. eller derover.
- Erstatning for tab af arbejdsevne, hvis erhvervsevnen er nedsat med mindst 15 pct.
- Uddannelsesgodtgørelse
Det er dig som arbejdsgiver, der skal foretage vurderingen af, om den tilskadekomne kan forventes at have ret til erstatninger m.v. efter arbejdsskadesikringsloven. Du skal ikke foretage en vurdering af det nærmere omfang af din medarbejders gener, men blot vurdere, om den tilskadekomne kan forventes at skulle have erstatning m.v.
Et eksempel på dette er, hvis en kontoransat får en lille forvridning i ryggen, der medfører smerter, men ikke forhindrer medarbejderen i at varetage sit sædvanlige arbejde, men hvor medarbejderen af sin læge henvises til behandling hos en kiropraktor for hurtigere at slippe af med smerterne. I det tilfælde vil medarbejderen ofte kunne få dækket sin udgifter til behandling af arbejdsulykkesforsikringsselskabet, og ulykken skal derfor anmeldes.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en ulykke skal anmeldes, vil det ofte være en god idé at gøre det.
Læs mere
Anmeldelse og forebyggelse af arbejdsulykker