Fandt du ikke svar?
Ring til Arbejdstilsynets Call Center på 70 12 12 88
Telefontid: Mandag - torsdag kl. 8-15, fredag kl. 8-14
Svar på de oftest stillede spørgsmål om tilsyn med udenlandske virksomheder. Finder du ikke svar på dit spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Arbejdstilsynet.
Det er kun skibe, der transporterer gods og/eller passagerer mellem Danmark og et andet land, som hører under begrebet handelsflåden, og som derfor ikke har anmeldepligt.
Alle andre skibe, der leverer en tjenesteydelse, har anmeldepligt. Det gælder f.eks. i forbindelse med byggearbejde til søs, medmindre skibet kun fragter gods og/eller passagerer mellem byggepladsen i Danmark og et andet land. Dette gælder alle steder i det danske søterritorium – også ved offshoreanlæg på den danske kontinentalsokkel. Dette er under forudsætning af, at udstationeringsbetingelserne i øvrigt er opfyldt.
Ja, når ulykken er sket på dansk jord, skal den anmeldes i EASY.
Dansk lovgivning gælder på dansk jord. Derfor skal alt arbejde i Danmark udføres i overensstemmelse med danske regler bl.a. arbejdsmiljøloven. Det gælder både for udenlandske arbejdere og virksomheder og for danske. Derimod gælder danske regler ikke for arbejde, der udføres i udlandet, heller ikke når det udføres af danskere.
Man kan godt være udstationeret i ét land, selv om man har bopæl i et andet land.
Det afgørende er, hvor man udfører arbejdet. Det gælder også, hvis man er selvstændig.
Ja, hvis de hører ind under definitionen af at være en udstationeret medarbejder eller er selvstændig.
En udstationeret medarbejder er en medarbejder, der er ansat i en virksomhed i et andet land, og som midlertidigt arbejder i Danmark.
Det er fx:
Medarbejderen skal være ansat hos den udenlandske virksomhed eller vikarbureau, der udstationerer hende eller ham.
RUT står for Registret for Udenlandske Tjenesteydere.
Formålet med Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) er at give myndighederne bedre muligheder for at føre tilsyn med, at udenlandske virksomheder, som arbejder i Danmark, overholder de dansk regler om fx arbejdsmiljø og skat. Udenlandske virksomheder, som arbejder i Danmark, skal således overholde de samme regler som danske virksomheder.
Der er ingen nedre eller øvre grænse for ”midlertidighed”. Medarbejderen er udstationeret, så snart hun eller han begynder arbejdet i Danmark. Derfor skal den udenlandske virksomhed anmelde udstationeringen i RUT fra det tidspunkt.
Gå til Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) på virk.dk
Hvis du ikke har modtaget dokumentation tre dage efter, at arbejdet er begyndt, skal du give Arbejdstilsynet besked. Det kan du gøre elektronisk via:
Registret for udenlandske tjenesteydere (RUT)
Du skal blot fortælle Arbejdstilsynet, hvem du har hyret, hvor arbejdet skal foregå og i hvilken periode. Så har du opfyldt reglerne.
Montørreglen er en undtagelsesbestemmelse. Den betyder, at visse former for udstationering af medarbejdere er undtaget fra pligten til at anmelde til RUT.
Det gælder udstationeringer, hvor disse 3 betingelser er opfyldt:
Montørreglen er relevant for de virksomheder, der fx leverer højteknologiske maskiner til danske industrivirksomheder. Den udenlandske virksomheds ekspertviden og know-how skal være nødvendig for, at modtageren i Danmark hurtigt kan tage det tekniske anlæg eller installation i brug.
Montørreglen gælder fx ikke ved almindeligt bygge-, anlægs- og håndværksarbejde. Den gælder heller ikke, når brugte maskiner, tekniske anlæg eller installationer skal afmonteres eller tages ned, uanset branche.
Ja, virksomheden har ikke pligt til at anmelde, når:
Ja, det gør ingen forskel.
Hvis du som privatperson hyrer udenlandsk arbejdskraft til fx bygge- eller havearbejde, skal virksomheden vise dig dokumentation for, at det er anmeldt i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT). Hvis du ikke får denne dokumentation, skal du give besked til Arbejdstilsynet senest 3 dage efter, at arbejdet er gået i gang, ellers kan du risikere en bøde. Du kan orientere Arbejdstilsynet elektronisk via:
Registret for udenlandske tjenesteydere (RUT)
Du skal blot oplyse, hvem du har hyret, hvor arbejdet skal foregå og i hvilken periode. Så har du opfyldt reglerne.
Selvstændige uden ansatte, der arbejder i bygge- og anlægsbranchen eller inden for Installation og reparation af maskiner og udstyr, skal anmelde:
Du kan fx bede om at se virksomhedens kvittering for, at den er anmeldt i RUT. Når virksomheden anmelder sig i RUT, har den også mulighed for at indtaste din mailadresse, så du kan få kvitteringen sendt elektronisk.
Desuden kan virksomheden selv videresende den elektroniske kvittering til dig eller vise dig en udskrift af den.
De udenlandske virksomheder skal anmelde sig i RUT, så de danske myndigheder kan føre tilsyn med, at de overholder dansk lovgivning om fx arbejdsmiljø og skat. Udenlandske virksomheder, der udfører arbejde i Danmark, skal overholde de samme regler som danske virksomheder.
Ja, det er lovligt at bruge udenlandsk arbejdskraft, som ikke er anmeldt i RUT. Men du er forpligtet til at underrette Arbejdstilsynet senest tre dage efter, at arbejdet er begyndt, hvis den udenlandske virksomhed ikke kan dokumentere, at den er anmeldt i RUT. Gør du ikke det, kan du risikere en bøde på 10.000 kr.
Ja, anmeldelsen til RUT skal omfatte alle de steder, hvor virksomheden skal udføre arbejdsopgaver.
Ja, det kan virksomheden godt.
Sker der ændringer i opgaven, fx hvis det tager længere tid at blive færdig, så skal virksomheden ændre sin anmeldelse i RUT. Ændringen skal ske senest den første hverdag efter, at ændringen er trådt i kraft.
Ja, reglerne gælder også for udenlandske vikarbureauer, der sender medarbejdere til Danmark.
I nogle tilfælde ja. Det afgørende er, at der enten er tale om:
Gå til Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) på virk.dk
Fandt du ikke svar?
Telefontid: Mandag - torsdag kl. 8-15, fredag kl. 8-14