Gå til hovedindholdet

Tjek dine løft

Med værktøjet Løftetjek kan du tjekke, om du løfter sundhedsskadeligt på dit arbejde. Prøv Løftetjek her.

Med værktøjet Løftetjek kan du undersøge, om dine løft på arbejdet skader din sundhed. En animeret figur guider dig gennem otte trin med spørgsmål som fx ”Hvad vejer det, du løfter?” og ”Bøjer du ryggen, når du løfter?”. Til sidst bliver du præsenteret for et resultat, der indikerer, om løftet er sundhedsskadeligt eller ej. Samtidig bliver du informeret om, hvor løftet belaster kroppen, og om de muligheder der er for at forbedre løftet, så det er mindre belastende. 

Når du har gennemført alle trin i Løftetjek, er det muligt at gå tilbage og ændre dine svar. På den måde kan du se, hvad der kan ændres på for at forbedre løftearbejde.

Et værktøj til dialog

Løftetjek er ikke en facitliste, der giver et entydigt svar på, om et løft er sundhedsskadeligt eller ej. Løftetjek kan derfor ikke erstatte den konkrete vurdering, der foregår på virksomhederne. Men værktøjet kan bruges til at give et billede af, om der er risiko for overbelastning, og som et udgangspunkt for dialog internt i virksomhederne – og mellem virksomhederne og Arbejdstilsynets tilsynsførende.

Udviklet af Arbejdstilsynet og NFA

Løftetjek er udviklet af Arbejdstilsynet i samarbejde med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Værktøjet baserer sig dermed på den arbejdsmiljøfaglige viden om tunge løft, der er oparbejdet i Arbejdstilsynet og NFA.

Løftetjek

Henter PDF