Sidst revideret: 30. oktober 2024
Håndtering af asbestholdigt affald
Asbestholdigt materiale, der ikke længere er i anvendelse, skal hurtigst muligt samles og fjernes fra arbejdsstedet og bortskaffes som asbestholdigt affald. Det gælder også for asbeststøv i øvrigt.
Asbestholdigt affald skal samles sammen under arbejdet og den løbende rengøring, og det skal opbevares og transporteres i egnet, lukket emballage. Støvende asbestholdigt affald – fx teknisk isolering, fliseklæb og knækkede tagplader – skal befugtes, før det emballeres.
Emballagen skal mærkes med oplysning om, at den indeholder asbest.
Egnet, lukket emballage til asbestholdigt affald
Til opbevaring og transport af asbestholdigt affald skal der ifølge regler om asbest i arbejdsmiljøet anvendes egnet, lukket emballage. Emballagen skal kunne sikre, at der ikke spredes asbeststøv til personer i omgivelserne under opbevaring og transport.
Derudover har kommuner egne retningslinjer om emballering af asbestholdigt affald. Det kan fx være krav om dobbeltemballering ved aflevering på genbrugsplads eller krav om at pakke affaldet i kommunens egne bigbags ved brug af en kommunal henteordning for asbestholdigt affald. Virksomheder og private skal derfor ud over at opfylde arbejdsmiljøreglerne om egnet, lukket emballage ved opbevaring og transport af asbestholdigt affald også være opmærksom på kommunale retningslinjer for emballering af asbestholdigt affald ved aflevering af det.
Det vil ved opbevaring og transport af mindre mængder asbestholdigt affald være i overensstemmelse med arbejdsmiljøreglerne at lægge affaldet i kraftige plastposer. Lukkede plastposer med asbestholdigt affald kan med fordel samles i en bigbag eller container, når affaldet skal transporteres væk fra arbejdsstedet til bortskaffelse. Asbestholdigt affald kan også under opbevaring og transport i overensstemmelse med arbejdsmiljøreglerne lægges direkte i en bigbag, der er egnet til formålet. Det betyder, at den skal kunne lukkes og slutte tæt.
På arbejdsstedet kan det asbestholdige affald også lægges direkte i en container, før det transporteres til bortskaffelse, hvis ellers affaldet ifølge kommunale retningslinjer kan afleveres på deponi på denne måde. Containeren skal lukkes med låger eller overdækkes med tætsluttende presenning og må kun være åben, mens der lægges affald i den. Denne løsning kan fx være egnet til asbestholdige bølgeplader, der forsigtigt stables i containeren på en sådan måde, at der ikke er risiko for, at pladerne beskadiges under transport.
Arbejde med transport af asbestholdigt affald
Transport af asbestholdigt affald er et arbejde med risiko for udsættelse for asbeststøv, men det er ikke et asbestarbejde. Det betyder, at arbejdet skal planlægges, tilrettelægges og udføres i overensstemmelse med asbestreglerne, men arbejdet skal ikke anmeldes til Arbejdstilsynet.
Asbestholdigt affald skal transporteres væk fra arbejdsstedet til bortskaffelse på en sådan måde, at det i videst muligt omfang sikres, at chaufføren og personer i omgivelserne ikke udsættes for asbeststøv. Det betyder, at der ikke må slippe asbeststøv ud fra emballagen under transporten.
Som arbejdsgiver for ansatte, der transporterer asbestholdigt affald, kan du sikre dine ansatte og personer i omgivelserne mod udsættelse for asbeststøv ved at afvise at afhente asbestholdigt affald, der ikke er korrekt emballeret.
Bortskaffelse af asbestholdigt affald
Bortskaffelse af asbestholdigt affald skal ske efter Miljøministeriets regler. Det betyder, at virksomheder, der producerer affald, skal udsortere asbestholdige materialer og bortskaffe dem særskilt som asbestholdigt affald.
Inden renoveringen eller nedrivningen påbegyndes, skal bygherren indgive affaldsanmeldelse til kommunen, i henhold til Miljøministeriets regler. Affaldsanmeldelsen skal indeholde oplysninger om bl.a. affaldsmængder fordelt på fraktioner, håndtering af affald, samt forekomsten af problematiske stoffer, herunder asbest. Affaldsanmeldelsen er påkrævet, for at kunne aflevere affaldet, til der hvor det er anvist.
Virksomheder, der producerer asbestholdigt affald, skal typisk aflevere det på et deponi eller en indsamlingsvirksomhed anvist af kommunen. Virksomheder og private kan i mange tilfælde aflevere mindre mængder asbestholdigt affald på genbrugspladser eller benytte sig af en kommunal henteordning.
Asbestholdigt affald på genbrugspladser
Asbestholdigt affald på deponier mv.