Del jeres staldtips til en mere sikker arbejdsdag på gården
En ny kampagne opfordrer landmænd til at dele gode råd og rutiner med andre gårde, så arbejdet med maskiner og dyr kan blive mere sikkert i fremtiden. Med kampagnen ønsker Arbejdstilsynet at sætte lys på de mange gode erfaringer, der allerede findes i branchen.
En quiz på personalemødet, et farvet mærke ved aggressive dyr og et åbent traktorvindue. Det er tre virkelige eksempler på små praktiske handlinger, der er testet af hverdagen på danske landbrug. Gode vaner, der kan bidrage til en mere sikker arbejdsdag på landets gårde.
I en ny kampagne opfordrer Arbejdstilsynet til, at landmændene inspirerer hinanden og deler de gode løsninger på tværs i branchen. I den kommende tid vil Arbejdstilsynet derfor indsamle eksempler på sikre tips og rutiner fra gårdene. Efterfølgende bliver de mest relevante sikkerhedstips delt bl.a. i en videoserie der vil kunne ses på Facebook og Arbejdstilsynets hjemmeside - at.dk.
Landmanden har løsningerne
Der er store kræfter i spil, når landmanden hver dag er i nærkontakt med stærke maskiner og tunge dyr, og landbruget har da også igennem en årrække været en af de brancher med flest ulykker. I landbruget sker de fleste alvorlige ulykker i forbindelse med håndtering af kvæg, gylle, brug af maskiner, stakning og stabling af store emner, fx halmballer, samt arbejde på stiger, plansiloer o.l.
”Fælles for ulykkerne er, at de kan forebygges. Og vi ved, at et af de bedste værn mod ulykker er de samtaler og aftaler, man laver med hinanden på arbejdspladsen, fordi det som regel er de tiltag, der giver mening i praksis. I Arbejdstilsynet har vi rigtig meget viden og data om, hvor ulykkerne sker på tværs af bedrifterne, men landmanden er ekspert på sin egen bedrift og har løsningerne. Derfor har vi valgt at gå en ny vej og invitere landmændene til at dele deres egne gode løsninger”, fortæller Lars Uldall Beck, souschef i Arbejdstilsynet.
Et sikkert staldtip
Hvad gør I hos jer for at komme sikkert hjem fra arbejdet i marken eller stalden? Måske har I en god vane eller en smart løsning, som andre kan få glæde af at efterligne.
Send en kort mail med jeres tip til sikkerhed@at.dk
Sammen kan vi måske forhindre en ulykke på nabogården.