Gå til hovedindholdet

Store kræfter, stort ansvar: Arbejd sikkert med entreprenørmaskiner

På byggepladsen er entreprenørmaskinerne så godt som uundværlige, men med den slags kræfter i spil er det ekstra vigtigt, at sikkerheden er i orden. Her finder du Arbejdstilsynets anbefalinger til mere sikkerhed i arbejdet med entreprenørmaskiner.

Gravemaskine på sandbunke

Gennem det seneste halve år har Arbejdstilsynet registreret flere alvorlige ulykker inden for bygge- og anlægsbranchen, hvor især gravemaskiner har været involveret. Derfor sætter Arbejdstilsynet fokus på en række råd og anbefalinger, som kan gøre arbejdet med entreprenørmaskiner mere sikkert.

Et af de vigtigste tiltag for sikkerhed på byggepladsen er at planlægge arbejdet med omtanke. "Det handler om at sikre, at arbejdsfaserne kan udføres forsvarligt i forhold til hinanden," siger tilsynschef Jakob Krohn Rasmussen. Det kunne fx være at undgå manuelt arbejde tæt på maskiner i drift eller at indtænke tilstrækkelig plads omkring byggegruber til det efterfølgende arbejde, såsom isolering og støbning af fundament.

Føreren af entreprenørmaskinen har et vigtigt ansvar for både egen og andres sikkerhed, når han sætter sig i førersædet. ”Maskinføreren skal være fuldstændig fortrolig med både maskinen og arbejdsprocedurerne. I den opgave ligger også at vælge den rigtige maskine til den opgave, der skal udføres," siger Jakob. Han understreger, at det er afgørende, at maskinføreren har de rette kvalifikationer, samt at alle på byggepladsen er oplært i virksomhedens maskinpark.

Bygherren kan også spille en afgørende rolle i at højne sikkerheden på byggepladsen ved fx at stille krav om bakalarmer på maskiner, høreværn med kommunikationsmulighed og arbejdstøj, der øger synligheden. Tydelige markeringer af arbejdsområder og fællesområder er også vigtige tiltag for sikkerheden.

Sikkerhed omkring entreprenørmaskiner er et fælles ansvar, der kræver omhyggelig planlægning, korrekt oplæring og det rette udstyr. Ved at følge disse anbefalinger kan I skabe en mere sikker arbejdsplads og hverdag.

Læs mere om sikkerhed i forbindelse med gravearbejde:

Arbejdstilsynets vejledning

BFA i Bygge & Anlægs branchevejledning

Sidst revideret: 27. august 2024

Henter PDF