Gå til hovedindholdet

Nye regler skal begrænse gravides natarbejde

Fra 1. oktober 2024 træder nye regler i kraft, der skal sikre, at gravide maksimalt arbejder én nattevagt om ugen. Det sker på baggrund af anbefaling fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Den 1. oktober 2024 ændres reglerne om gravides natarbejde i bekendtgørelse om arbejdets udførelse. De nye regler pålægger dig som arbejdsgiver at sikre, at arbejdet tilrettelægges, så gravide ansatte højst har natarbejde én gang om ugen. Hvis du som arbejdsgiver ikke kan tilbyde den gravide anden passende beskæftigelse, har den gravide ret til fravær og omfattes dermed af barselsrefusionsreglerne.

De nye regler skal ses i forlængelse af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs anbefaling om, at gravide maksimalt bør have én ugentlig nattevagt. Anbefalingen har afsæt i forskning, der viser, at gravide med mere end én nattevagt om ugen har øget risiko for ufrivillig abort og andre graviditetskomplikationer. 

Anbefalingen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø om gravides natarbejde er skrevet ind i de private og offentlige overenskomster i hhv. 2023 og 2024.

Sidst revideret: 24. september 2024

Henter PDF