Gå til hovedindholdet

Flere unge skal i fritidsjob

I dag er der 70.000 færre unge med fritidsjob end i 1980’erne – særligt er der få fritidsjobbere i industrien og i den offentlige sektor. Flere virksomheder oplever arbejdsmiljøreglerne for unge som strikse og uklare. Nu bliver reglerne lavet om og kommunikationen mere klar. Det skal fx være helt klart, at unge gerne må arbejde som  fejeperson i nærheden af farlige maskiner, der er afskærmet, slukket eller sikret på anden vis.

Ændringer i ungereglerne

Fra 1. januar 2025 lempes derfor en lang række regler, så flere mellem 13-17 år kan få et fritidsjob, tjene sine egne penge og samle værdifuld arbejdserfaring. Det sker på baggrund af et udspil fra regeringen og aftaler med arbejdsmarkedets parter og Folketingets partier.

Ændringerne er første skridt i en større indsats for at forenkle reglerne for unges arbejde, så det både bliver lettere for unge at få et fritidsjob i flere brancher og enklere for virksomhederne at ansætte unge.

De nye regler betyder bl.a.:

  • Flere arbejdsopgaver:
    Unge, der er fyldt 13 år, får med regelændringerne mulighed for at varetage langt flere arbejdsopgaver end der er mulighed for i dag. Det er fx lettere ekspedition ved kassen i et supermarked, arbejde på en industriarbejdsplads sammen med en svend, højtlæsning for fx børn i daginstitutioner, køkkenhjælper på et plejehjem, hjælpetræner i en fodboldklub, servicearbejder, lettere kontorarbejde i en virksomhed.

    Læs faktaark med eksempler på konkrete opgaver, som de unge må arbejde med.
  • Flere muligheder for at arbejde med og i nærheden af ufarlige maskiner:
    Reglerne lempes nu, så unge fremadrettet må arbejde med og i nærheden af ufarlige maskiner, hvilket ikke har været muligt før. Unge må fremover selv arbejde med ufarlige maskiner, hvilket åbner for at unge kan varetage flere arbejdsopgaver i flere brancher end i dag. Det kan fx være at arbejde med softicemaskiner, ved kassebånd og bruge små skruemaskiner til mindre reparationsarbejde.

  • Udvidede arbejdstider:
    Unge, der er fyldt 15 år og har afsluttet grundskolen, får nu mulighed for at arbejde på skæve tidspunkter inden for flere brancher, fx hospitaler, plejehjem og fabrikker. Det kan fx være rengøring på et hospital fra kl. 4.00 om morgenen eller optælling af varer på et lager frem til kl. 24.00.

Skærpet kommunikation

For at undgå en utilsigtet stram praksis på området, vil Arbejdstilsynet i den kommende tid styrke den interne kommunikation til tilsynsførende og virksomheder om reglerne for børn og unges arbejde, så tvivl om regler ikke forhindrer unge i at komme i fritidsjob. Fx skal der ikke herske tvivl om, at unge gerne må arbejde på et værksted eller fabrik fx som fejedreng eller -pige i nærheden af farlige maskiner, der er afskærmet, slukket eller sikret på anden vis.

Regelforenkling

Der kommer flere forenklinger den 1. juli 2025, hvor Arbejdstilsynet laver en større gennemgang af reglerne. Det skal give unge endnu bedre muligheder for at arbejde i nærheden af maskiner, fx på industrivirksomheder. I regelforenklingen vil listen over farlige maskiner, som unge fortsat ikke må arbejde med, bl.a. blive gennemgået kritisk for at modernisere og tage højde for den teknologiske udvikling. Samlet set vil den kommende regelforenkling betyde yderligere lempelser mhp. at fjerne barrierer, der utilsigtet forhindrer unge i at få et fritidsjob fx i industrien.

Sidst revideret: 20. december 2024

Henter PDF