Gå til hovedindholdet

Landmænd deler tips til mere sikkerhed i hverdagen

Fra morgenmøder og quizzer til grundig oplæring af nye medarbejdere. I en kampagne fra Arbejdstilsynet deler landmænd gode råd, der gør arbejdsdagen på gården mere sikker. Her kan du se nogle af de gode eksempler.

De bedste forbedringer af sikkerheden er dem, der føres ud i livet. Derfor deler Arbejdstilsynet konkrete eksempler på tiltag, der styrker sikkerheden på danske gårde – fortalt af landmændene selv. Hos landmændene finder vi nemlig gode løsninger, der er testet i praksis og gør en reel forskel for sikkerheden i landbruget. Du kan møde tre af landmændene i videoerne herunder.

Sikkerhed på morgenmødet

På Hjortlund Landbrug og Maskinstation er sikkerhed et fast punkt på dagsordenen på morgenmødet. Her mødes landmand Torben Jakobsen med sine ansatte for at tale dagens opgaver igennem og aftale, hvordan de undgår potentielt farlige situationer. ”Så kommer vi alle sammen sikkert ud og sikkert hjem igen,” fortæller Torben.

 

Bedre forståelse med medarbejderquizzer

På Salsbjerggaard arbejder ansatte fra seks forskellige nationaliteter, hvilket stiller krav til kommunikationen. Derfor har koordinator Izadora Yara valgt en kreativ tilgang til sikkerhedsinstruktioner. Hun bruger medarbejderquizzer, der gør emnet både sjovt og lettere at forstå for alle. 
”Quizzen skal være et sjovt afbræk, hvor vi kan tale om de vigtige ting,” forklarer Izadora i videoen.

Grundig oplæring af nye medarbejdere

Landmand Niels Ulrik Juulsgaard går ikke på kompromis med oplæringen af nye medarbejdere. I videoen fortæller han, at oplæring i sikker håndtering af dyr er helt afgørende for at forebygge ulykker. "Man har aldrig mere travlt, end man har tid til at tænke sig om." Det er en vigtig huskeregel, som han altid giver videre til sine medarbejdere.

Fælles indsats for sikkerheden

Landbruget er en af de brancher, hvor der sker flest alvorlige arbejdsulykker. Fælles for mange af ulykkerne er, at de kunne være undgået gennem bedre planlægning, oplæring og dialog. Denne videoserie har til formål at inspirere endnu flere landmænd til at gøre sikkerhed til en aktiv del af arbejdslivet på gården. 

På at.dk/landbrug kan du finde flere gode råd og løsninger til mere sikkerhed i landbruget:

Sikkerhed i landbruget

Sidst revideret: 5. december 2024

Henter PDF