Gå til hovedindholdet

Børn og unge under 18 år - arbejdsmiljøregler

Børn og unge under 18 år er omfattet af de samme arbejdsmiljøregler som alle andre. Derudover gælder en række særlige regler for børn og unge under 18 år.

unge i isbutik

1. januar 2025 er reglerne for unges arbejde lempet, så de fremover må varetage flere arbejdsopgaver. De nye regler betyder bl.a., at unge under 18 år får bedre muligheder for at arbejde med og i nærheden af ufarlige maskiner og kan arbejde på flere skæve tidspunkter.

Herunder kan du få et overblik over, hvad unge under 18 år må arbejde med.

Hvad må unge arbejde med?

Hvad, børn og unge må arbejde med, afhænger af deres alder, og om de har afsluttet folkeskolens 9. klasse (om de er undervisningspligtige).

Reglerne for unges arbejde deler unge under 18 år ind i tre hovedkategorier:

  • Unge, der er fyldt 15 år, og som har afsluttet 9. klasse.
  • Unge, der er fyldt 13 år, eller unge, som ikke har afsluttet 9. klasse.
  • Børn under 13 år.

Unge, der er fyldt 15 år, og som har afsluttet 9. klasse

Unge må være beskæftiget med alle former for arbejde med undtagelse af arbejde med fx sundhedsskadelige stoffer og materialer, farlige tekniske hjælpemidler og maskiner samt arbejde, der kan udgøre en fysisk skadeligbelastning. 

Unge, der er fyldt 13 år, eller unge, som ikke har afsluttet 9. klasse

Unge må kun udføre lettere arbejde, der er oplistet i reglerne. De lettere arbejdsopgaver kan fx være at:

  • varetage lettere ekspedition i kassen, fx en isbutik
  • læse højt for børn i en børnehave
  • være hjælpetræner i en fodboldklub
  • rive blade sammen, holde stier rene, plante blomster og luge ukrudt
  • modtage varer, pakke dem ud og sætte på plads
  • foretage forskellige former for funktionsafprøvninger, fx gå en runde og se, om lyset virker
  • tage billeder af tekniske installationer for at indsamle data
  • støvsuge og vaske gulv
  • samle brugt service ind og sætte det i en opvaskemaskine samt starte maskinen
  • hjælpe til på en gåtur i følgeskab med andre voksne kollegaer
  • skrælle, skære, snitte og hakke grøntsager
  • lave smoothies og milkshakes samt betjene en softicemaskine
  • kopiere, arkivere både manuelt og elektronisk
  • udlevere nøgler og navneskilte, vise veje eller garderobearbejde
  • hjælpe med at aftappe og udlufte installationer, hvor den unge kan benytte en lille luftskruenøgle til at tappe lidt luft af radiatoren.

Læs mere og find listen over lettere arbejdsopgaver her:

Arbejdstilsynets bekendtgørelse om unges arbejde - bilag 7

Børn under 13 år

Børn under 13 år må ikke arbejde for en arbejdsgiver, men de må gerne beskæftiges erhvervsmæssigt med kulturelle eller lignende aktiviteter, hvis man får tilladelse til det hos Arbejdstilsynet. 

Du kan læse mere om reglerne her 

Få mere viden reglerne om unges arbejde

Arbejdstilsynets bekendtgørelse om unges arbejde

 

pige i supermarked

Unges arbejde med stoffer og materialer

Der findes en række stoffer og materialer, som unge under 18 år ikke må arbejde med. Det er bl.a. stoffer og materialer, der er kræftfremkaldende, kan skade arve anlæg eller forplantningsevne, er giftige, ætsende eller eksplosive, kan give allergi eller overfølsomhed eller er yderst brandfarlige.

Unges arbejde med tekniske hjælpemidler, maskiner og produktionsanlæg

Der gælder en række særlige beskyttelsesregler for unge med hensyn til de maskiner og tekniske hjælpemidler, som de unge må arbejde med.

Unge under 18 år må ikke arbejde med tekniske hjælpemidler, maskiner og produktionsanlæg, hvis den fremgår af listen over tekniske hjælpemidler mv., som unge under 18 år ikke må beskæftiges med – eller hvis maskinen er af tilsvarende farlighed eller farligere end de oplistede maskiner. 

Læs mere og find listen over tekniske hjælpemidler mv. som unge ikke må arbejde med her:

 Arbejdstilsynets bekendtgørelse om unges arbejde bilag 1   

Tekniske hjælpemidler, maskiner og produktionsanlæg, som unge gerne må arbejde med

Unge, der er fyldt 15 år, og som er gået ud af 9. klasse, må som udgangspunkt arbejde med tekniske hjælpemidler, maskiner og maskiner, som ikke er på listen over maskiner mv. unge under 18 år ikke må arbejde med.

Det kan fx være en espressomaskine eller industriopvaskemaskine. Derudover gælder der lempelser til listen over maskiner mv., og som følge heraf må disse unge bl.a. arbejde med feje- og rengøringsmaskiner. 

Unge, som er 13-14 år, eller som ikke har afsluttet 9. klasse, må arbejde med de fleste af de samme maskiner, som de ovenfor nævnte unge må arbejde med. Det kan fx være softicemaskiner, kassebånd, små skruemaskiner, boremaskine med et bor, der er mindre end 13 mm eller en CE-mærket brødskære. 

Du skal dog være opmærksom på, at unge, der er fyldt 13 år, alene må udføre lettere arbejde. 

Om arbejde i nærheden af farlige maskiner

Unge, der er 13-14 år, eller som ikke har afsluttet 9. klasse, må kun arbejde i nærheden af farlige maskiner inden for visse brancher under nærmere bestemte betingelser.  

Maskinen skal være slukket, afskærmet eller sikret på anden vis, inden den unge må arbejde i nærheden af den. Maskinen kan godt være i drift under arbejdet, hvis den afskærmet eller sikret på anden vis. 

Eksempelvis skal en arbejdsgiver sørge for, at den unge ikke kommer for tæt på, hvis en anden medarbejder betjener en maskine, der ikke er afskærmet, men lovlig indrettet, så den unge ikke kommer ind i det farlige område ved fx roterende værktøjer.

Unges ergonomiske arbejdsmiljø

Unge må ikke udsættes for fysiske belastninger, der på kort eller langt sigt er skadelige for deres sundhed eller udvikling. Unødige fysiske belastninger samt uhensigtsmæssige arbejdsstillinger eller bevægelser skal undgås.

Arbejdssituationer, som er særligt risikofyldte for unge, er bl.a. arbejde, hvor tempoet bestemmes af en maskine, løft af byrder samt manuelle træk og skub. 

Fx bør skub af indkøbsvogne begrænses, så den unge ikke skubber mere end ca. 10 vogne ad gangen på plant underlag, da styringen af vognene udgør en forværrende faktor. Ved skrånende eller ujævnt underlag skal antallet af vogne nedsættes. 

Vær opmærksom på, at unge under 18 år i videst muligt omfang ikke må løfte mere end 12 kg. 

Unges arbejdsopgaver skal tilrettelægges, så der tages hensyn til de unges manglende erfaring, manglende bevidsthed om risici og til, at de unge endnu ikke er fuldt udviklede. Unge skal have en grundig oplæring og instruktion i deres arbejdsopgaver, og arbejdsgiveren skal effektivt og løbende føre tilsyn med, at de unge udfører arbejdet forsvarligt. 

Unges arbejdstid, hviletid og fridøgn

Reglerne skelner mellem, om de unge har afsluttet 9. klasse eller ej, og varierer efter de unges alder.

Arbejdstid

Unge, der er 13-14 år, må højst arbejde 2 timer på skoledage og 7 timer på fridage. Den ugentlige arbejdstid må ikke overstige 12 timer i uger med skoledage og 35 timer i uger, hvor der er helt skolefri.

Unge, der 15-17 år, og som ikke har afsluttet 9. klasse, må højst arbejde 2 timer om dagen på skoledage og 8 timer på fridage. Den ugentlige arbejdstid må ikke overstige 12 timer i uger med skoledage og 40 timer om ugen i uger, hvor der er helt skolefri.

Unge, der er fyldt 15 år, og som har afsluttet 9. klasse, må arbejdstiden ikke overstige den sædvanlige arbejdstid for voksne, der er beskæftiget i samme fag. Arbejdstiden må dog aldrig overstige 8 timer om dagen og 40 timer om ugen. 

Pause og daglig hviletid

Alle unge under 18 år skal have en pause på mindst 30 minutter, hvis den daglige arbejdstid overstiger 4,5 timer. Pausen skal være passende beliggende og om muligt være sammenhængende. 

Unge, der er 13-14 år, eller unge, der ikke har afsluttet 9. klasse, skal have en sammenhængende hvileperiode på mindst 14 timer, og de må ikke arbejde i tidsrummet mellem kl. 20 og kl. 6.

Unge, der er fyldt 15 år, og som har afsluttet 9. klasse, skal have en sammenhængende hvileperiode på mindst 12 timer i døgnet. De må som udgangspunkt ikke arbejde i tidsrummet mellem kl. 20 og kl. 6, men der gælder visse undtagelser fra denne regel. Fx må denne aldersgruppe arbejde i butikker indtil kl. 22 om aftenen. 

Ugentligt fridøgn

Unge under 18 år skal have 2 sammenhængende fridøgn inden for hver periode på 7 døgn. Heraf skal ét fridøgn normalt omfatte søndag. Hvis de 2 fridøgn ikke kan placeres i sammenhæng, skal det ene fridøgn lægges i umiddelbar tilknytning til en daglig hvileperiode.

For unge, der er fyldt 15 år, og som har afsluttet 9. klasse, kan reglen om fridøgn dog fraviges under bestemte betingelser inden for landbrug og i sundhedssektoren. 

Reglerne om arbejdstid, arbejdstidens placering, hviletid og fridøgn kan fraviges ved unges, der er fyldt 13 år, deltagelse i kulturelle eller lignende aktiviteter. 

Unges alenearbejde

Der gælder en række særlige beskyttelsesregler for unge, herunder bl.a. om alenearbejde. Formålet med reglerne er at sikre, at unge under 18 år ikke arbejder alene i situationer, der kan blive ubehagelige eller farlige for dem.

Hovedreglen er, at unge under 18 år skal være under effektivt tilsyn af en person, der er fyldt 18 år og som har den fornødne indsigt i arbejdet.

Tilsynet skal være tilpasset det arbejde, den unge udfører. Det kan være nødvendigt, at den person, der fører tilsynet, står umiddelbart ved siden af den unge og overvåger denne. Hvis der er tale om arbejde med ingen eller få risikomomenter, eller hvis den unge er meget rutineret, kan tilsynet bestå af en periodevis kontakt.

Ugentligt fridøgn

Unge under 18 år skal have 2 sammenhængende fridøgn inden for hver periode på 7 døgn. Heraf skal ét fridøgn normalt omfatte søndag. Hvis de 2 fridøgn ikke kan placeres i sammenhæng, skal det ene fridøgn lægges i umiddelbar tilknytning til en daglig hvileperiode.

For unge, der er fyldt 15 år, og som har afsluttet 9. klasse, kan reglen om fridøgn dog fraviges under bestemte betingelser inden for landbrug og i sundhedssektoren.

Reglerne om arbejdstid, arbejdstidens placering, hviletid og fridøgn kan fraviges ved unges, der er fyldt 13 år, deltagelse i kulturelle eller lignende aktiviteter.

Unges alenearbejde

Der gælder en række særlige beskyttelsesregler for unge, herunder bl.a. om alenearbejde. Formålet med reglerne er at sikre, at unge under 18 år ikke arbejder alene i situationer, der kan blive ubehagelige eller farlige for dem.

Hovedreglen er, at unge under 18 år skal være under effektivt tilsyn af en person, der er fyldt 18 år og som har den fornødne indsigt i arbejdet.

Tilsynet skal være tilpasset det arbejde, den unge udfører. Det kan være nødvendigt, at den person, der fører tilsynet, står umiddelbart ved siden af den unge og overvåger denne. Hvis der er tale om arbejde med ingen eller få risikomomenter, eller hvis den unge er meget rutineret, kan tilsynet bestå af en periodevis kontakt.

Læs mere om reglerne for unges arbejde i Arbejdstilsynets bekendtgørelse

Flere muligheder for at arbejde på skæve tidspunkter.

Unge, der er fyldt 15 år og har afsluttet 9.klasse, har fra 1. januar 2025 mulighed for at arbejde på skæve tidspunkter inden for flere brancher, fx hospitaler, plejehjem og fabrikker. Det kan fx være rengøring på et hospital fra kl. 4.00 om morgenen eller optælling af varer på et lager frem til kl. 24.00.

Mulighed for flere arbejdsopgaver

Unge, der er fyldt 13 år, har 1. januar 2025 fået mulighed for at varetage flere arbejdsopgaver. Det er fx lettere ekspedition ved kassen i et supermarked, højtlæsning for fx børn i daginstitutioner, køkkenhjælper på et plejehjem, hjælpetræner i en fodboldklub, servicearbejder og medhjælper under instruktion af en svend på fx et værksted og lettere kontorarbejde i en virksomhed.

Læs mere

Unge på 13 og 14 år må varetage lettere ekspedition ved kassen.

Læs mere om reglerne 

Sidst revideret: 17. december 2024

Henter PDF