Gå til hovedindholdet

Værktøj til kemisk risikovurdering

Kom godt i gang med den kemiske risikovurdering, og få Arbejdstilsynets hjælp til at vurdere, om jeres foranstaltninger beskytter godt nok.

Når der er medarbejdere, som kan blive udsat for farlig kemi, har du som arbejdsgiver pligt til at foretage en vurdering af, om arbejdet udgør en risiko for deres sikkerhed og sundhed – en såkaldt kemisk risikovurdering. 

Kravet om kemisk risikovurdering omfatter både de arbejdsprocesser, hvor der arbejdes med kemiske produkter og dem, hvor der udvikles farlig kemi, som fx træstøv eller svejserøg. For hver arbejdsproces skal du i samarbejde med medarbejderne afdække, hvordan og i hvilket omfang de kan blive udsat for farlig kemi, og I skal vurdere om beskyttelsen er god nok.

Hvis I bruger Arbejdstilsynets værktøj, kommer I omkring de mest almindelige problemstillinger. I får dermed et godt grundlag for jeres videre arbejde. Bemærk, at der kan være konkrete problemstillinger på jeres arbejdsplads, som værktøjet ikke dækker, og som I selv skal skrive ind i risikovurderingen.

Indtil videre understøtter værktøjet 2 arbejdsprocesser: brug af rengøringsmidler og svejsning og termisk skæring i metal.

Brug af rengøringsmidler

Målrettet små og mellemstore virksomheder, der udfører almindelig rengøring eller specialrengøring af kontorer, køkkener og fødevareindustri mv.

Start kemisk risikovurdering: Brug af rengøringsmidler

rengøringsmidler

Svejsning og termisk skæring i metal

Målrettet svejsning og termisk skæring i metal på værksteder, i produktionshaller og på bygge- og anlægspladser.

Start kemisk risikovurdering: Svejsning og termisk skæring

Svejseikon

Sådan fungerer værktøjet:

Se hvordan du bruger værktøjet til at risikovurdere to forskellige former for udsættelse for farlig kemi.

Brug af kemiske produkter

Arbejdsprocesser, der udvikler farlig kemi

Vil du se videoerne i stor format, klik på fuld skærm ikonet i nederste højre hjørne af videoen

Henter PDF