Sidst revideret: 3. april 2024
Natarbejde kræver helbredskontrol
Som arbejdsgiver har du pligt til at tilbyde ansatte, der arbejder om natten, en gratis helbredskontrol.
En natarbejder er en lønmodtager, der normalt udfører mindst 3 timer af sin daglige arbejdstid i natperioden, eller en lønmodtager, der udfører natarbejde i mindst 300 timer inden for en periode på 12 måneder. Ved natperiode forstås et tidsrum på mindst 7 timer, som omfatter tidsrummet mellem kl. 00.00 og kl. 05.00. Medmindre andet er aftalt, er natperioden fra kl. 22.00 til kl. 05.00. Det vil ofte være aftalt i overenskomsten.
Hvorfor skal natarbejdere have tilbud om helbredskontrol?
At arbejde om natten er forbundet med en række helbredsrisici, som primært skyldes, at den sædvanlige døgnrytme brydes. Det kan fx være:
- Psykiske problemer, fx stress, angst og nervøsitet
- Psykiske reaktioner, fx irritabilitet, rastløshed og tristhed
- Mave-tarmproblemer i form af appetitforstyrrelser, forstoppelse og løs mave
- Forøget risiko for abort eller dødfødsel for gravide kvinder i fast natarbejde
- Let øget risiko for hjertekarsygdomme
- Øget risiko for brystkræft for kvinder efter mange års regelmæssigt natarbejde
- Eventuel forværring af eksisterende sygdomme, fx sukkersyge
Hvilke pligter har du som arbejdsgiver?
Som arbejdsgiver skal du afholde udgifterne i forbindelse med undersøgelsen og sørge for, at undersøgelsen kan foregå uden tab af indtægt for lønmodtageren og så vidt muligt i arbejdstiden. Du skal også sørge for, at den, der foretager undersøgelsen, har alle de nødvendige oplysninger til brug for undersøgelsen. Du skal orientere Arbejdstilsynet, inden du iværksætter helbredskontrol af dine natarbejdere. Orienteringen skal indeholde fyldestgørende oplysninger om undersøgelsen, herunder omfang, metode og om hvem, der medvirker ved og forestår undersøgelsen.
Hvem må udføre helbredskontrollen?
Det behøver ikke at være en læge, der rent praktisk udfører helbredskontrollen, men helbredskontrollens resultater skal ses af en læge. Lægen skal have viden om sammenhængen mellem natarbejde og helbredsproblemer.
Hvad skal en helbredskontrol indeholde?
En helbredskontrol kan udføres på forskellige måder, så længe indholdet af kontrollen er dækkende i forhold til de helbredsproblemer, som natarbejde kan medføre.
Hvad kan der ske, hvis natarbejderne ikke tilbydes helbredskontrol?
Helbredstjek er en ret, som alle natarbejdere har. Den fremgår typisk af overenskomsterne, men hvis natarbejderen ikke er omfattet af en overenskomst, fremgår retten af arbejdstidsloven.
Hvis en natarbejder ikke får tilbudt en helbredundersøgelse, kan han eller hun bede sin fagforening om at føre sagen i det fagretlige system. Hvis fagforeningen ikke vil det, eller natarbejderen ikke er medlem af en fagforening, kan der føres en civil retssag ved domstolene. Natarbejderen kan blive tilkendt en godtgørelse.
Læs mere om helbredskontrollen
Du kan læse mere om de helbredsproblemer, som natarbejde kan medføre, og de gældende regler om helbredskontrol ved natarbejde