Gå til hovedindholdet

Kampagne: Brug handsker

Brug handsker

Brug handsker

Halvdelen af frisørerne i Danmark har haft håndeksem, og mange er nødt til at forlade faget efter få års arbejde.

Vand og farve kan skade hænderne

Vand og farve kan skade hænderne, hvis du er i berøring med det mange gange dagligt. Derfor er det helt afgørende, at du som frisør bruger handsker, hver gang du vasker og farver hår på en kunde.

Når du først har udviklet slem håndeksem og allergi, er det noget, der kan præge dig resten af livet. Det kan i værste fald betyde, at du er nødt til at opgive arbejdet som frisør.

Manglende handsker skyldes ofte travlhed og kundehensyn

Nogle frisører glemmer at tage handskerne på, når der er travlt, mens andre bevidst fravælger handskerne, fordi de er bekymret for, om det vil føles ubehageligt for kunden, viser en undersøgelse, som Arbejdstilsynet har fået udarbejdet. Men der er ikke noget, der tyder på, at kunderne bliver generet af handskerne. Tværtimod mener de, det er fornuftigt.

5 ud af 10 frisører har haft hånd eksem - brug handsker. Det gælder dit arbejdsliv.

Frisørmester har en hovedrolle

Mesteren i frisørsalonen spiller en særlig rolle, når det handler om frisørers brug af handsker. For det er dem, der som arbejdsgiver har ansvaret for, at der i salonen er en sikker og sund arbejdsmiljøkultur. Derfor opfordrer Arbejdstilsynet til, at frisørmestrene indfører krav om, at deres frisører bruger handsker. Det øger sandsynligheden for, at brug af handsker bliver en helt naturlig arbejdsrutine.

Vand skader ligesom kemi

Vand er ofte den største udfordring for frisøernes hænder, da det fjerner hændernes fedtlag. Derved kan kemiske stoffer nemmere trænge ind i huden og kroppen.

Herunder kan du se en video med frisør Marianne Jensen, der selv har oplevet at have håndeksem som ung frisørelev, og derfor ved hvor vigtigt det er at bruge handsker. Ikke bare når hænderne er i kontakt med farve og kemikalier, men også når frisørerne vasker hår på kunderne. 

Fakta om frisører og hudlidelser

  • 5 ud af 10 frisører i Danmark har haft håndeksem inden for de seneste 12 måneder.
  • 53 procent af nyuddannede frisører har haft håndeksem. Til sammenligning havde 18,8 procent af andre unge haft håndeksem.
  • 4 ud af 10 frisører må forlade faget – ofte på grund af håndeksem og allergi.
  • Frisørbranchen er den branche, der har højeste forekomst af hudlidelser.
  • Mange frisører får allerede i deres elevtid problemer med håndeksem.
  • De fleste tilfælde af håndeksem kan undgås ved brug af handsker.

Kilde: Arbejdsmiljø og Helbred (2018), Videncenter for Frisører, Arbejdstilsynet og BFA Service-Turisme.

Henter PDF