Gå til hovedindholdet

Er dit landbrug eller din maskinstation klar til forårets våde marker?

Det er igen tid til at køre ud på marken. Men de store maskiner kan nemt køre fast efter en vinter, der i år har været ekstra regnfuld. Det er derfor vigtigt med god planlægning og det rette udstyr, inden I går i gang på marken.

Traktor der kører i meget mudret jord

Der er enorme kræfter på spil, når tunge maskiner har arbejdet sig ned i den mudrede jord og skal trækkes fri. Derfor er det vigtigt med god planlægning af markarbejdet, og at det rette udstyr til fritrækning er med på markerne. 

”Der sker meget sjældent ulykker, når fritrækningen sker kontrolleret med egnet spil og det rette bjergningsudstyr. Ulykkerne sker ofte i forbindelse med direkte træk mellem to maskiner, hvor der ofte er enorme kræfter i spil, og kæder eller tov derfor kan sprænges. Det kan også ske, at dele bliver rykket af det fastsiddende køretøj og rammer personer i forreste traktor,” fortæller tilsynsførende, Karsten Zacho.

Syv gode råd til sikker fritrækning

Her er syv gode råd til, hvordan dit landbrug eller maskinstation kan gøre klar til fritrækning, så I kan arbejde sikkert ude på de våde marker.  

  1. Planlæg markarbejdet, inden I går i gang: Er det muligt at sænke risikoen for at køre fast?
  2. Informer medarbejderne om, hvad de skal gøre, hvis de kører fast.
  3. Overvej, om I har det rette udstyr, eller om opgaven skal overlades til professionelle, der har det rette udstyr.
  4. Brug så vidt muligt egnet spil frem for træktov. Ved brug af egnet spil kan fritrækning gøres kontrolleret.
  5. Fastgør træktov, hvor leverandøren af maskinen har anvist det, typisk i et specielt forstærket trækøje eller rundt om akslen. Brug ALDRIG frontvægten til fastgørelse af træktov eller lignende.
  6. Anvend kæde på kæde og fiberstrop på fiberstrop. Sæt ALDRIG kæder og eksempelvis fiberstroppe sammen. Samlinger skal altid foretages med sjækler.
  7. Brug ikke en traktor uden styrtbøjle til fritrækning.

Læs mere

Få flere gode råd til sikker fritrækning her

Sidst revideret: 19. marts 2024

Henter PDF