Her på siden kan du få gode råd til, hvordan du som leder sætter det gode arbejdsmiljø på menuen.
Du kan under hvert råd finde konkrete løsningstiltag, som andre restauranter har haft gavn af at indføre. Tiltagene er udvalgt fra inspirationskataloget Mental Trivsel på Menuen, der er udarbejdet af Norion Consult, Food Organisation of Denmark og HORESTA med støtte fra Velliv.
1. Vær tydelig om opgaver og roller
Klare arbejdsgange, hvor medarbejderne kender hinandens opgaver og roller, er en forudsætning for en velkørende forretning. Men det udgør også en hovednøgle, når det handler om at skabe trygt og rart arbejdsmiljø. For når driften kører godt, mindskes risikoen for konflikter og hård tone.
Som leder kan du styrke arbejdsmiljøet ved at være tydelig om dine medarbejderes opgaver og roller. Det er også vigtigt, at du skaber rum til, at de kan dele viden om, hvordan de arbejder og samarbejder.
Til inspiration er her tre effektive tiltag, som har virket hos andre restauranter, og som du også kan indføre
2. Sæt klare rammer for god kultur og adfærd
En vigtig brik i at skabe et godt arbejdsmiljø er, at alle kender spillereglerne for den måde, I arbejder sammen på. Det er her vigtigt, at du som leder sætter klare rammer for god adfærd og kultur på jeres arbejdsplads – og at du melder dem ud til alle, fx på et personalemøde. Det kan handle om, hvordan I er over for hinanden, og hvad I ikke tolererer.
Du kan fx tage udgangspunkt i disse retningslinjer fra BFA Service, som I også kan printe og hænge op:
Til inspiration er her tre effektive tiltag, som har virket hos andre restauranter, og som du også kan indføre:
3. Skab et stærkt og inkluderende arbejdsfællesskab
Vi er som en familie. Sådan beskriver mange medarbejdere arbejdsfællesskabet i restaurationsbranchen. Udenlandske medarbejdere kan dog have sværere ved at blive en del af fællesskabet på grund af sprog- og kulturbarrierer, og det kan gå ud over trivslen.
Heldigvis kan du som leder være med til at understøtte god inklusion og styrke arbejdsfællesskabet. Her er tre effektive tiltag, som har virket hos andre restauranter, og som du også kan indføre:
4. Bryd med ”dem og os” grupperinger
På nogle restauranter og barer hersker der en ”dem og os” kultur, som kan komme til udtryk ved, at udenlandske medarbejdere i køkkenet og tjenerne, der er ude blandt gæsterne, har forskellige fællesskaber. Dermed kan der skabes grupperinger, hvor fx opvaskerne ikke bliver inviteret med til sociale aktiviteter eller på anden måde oplever at blive diskrimeret og forskelsbehandlet.
Heldigvis kan du som leder gøre meget for at nedbryde opdelingen og styrke sammenholdet. Her er tre gode tiltag.
5. Stop diskrimination, chikane og nedværdigende adfærd
Det er vigtigt, at du forebygger diskrimination, chikane og nedværdigende adfærd, før det sker.
Gør det klart for alle dine medarbejdere, at diskrimination, chikane og nedværdigende adfærd er uacceptabelt, og at det er vigtigt, at de skal sige tydeligt fra, hvis de oplever det. Fortæl også, at de skal gå til dig som leder, en kollega eller arbejdsmiljørepræsentant, som vil hjælpe dem, hvis de står i sådan en situation
Her er tre effektive tiltag, som har gjort en forskel for andre restauranter, og som du også kan indføre.
Inddrag din arbejdsmiljørepræsentant
Når du som leder vil styrke arbejdsmiljøet - så husk at inddrage arbejdsmiljørepræsentanten. De kan være med til at sikre, at de gode intentioner og tiltag opretholdes i hverdagen.
Det er også vigtigt, at I samarbejder om god oplæring og instruktion af nye medarbejdere.
Tryghed, Tolerance og Respekt
BFA Service - Turisme har udarbejdet workshop materialet Tryghed, Tolerance og Respekt, som I kan bruge til at forebygge krænkende handlinger i arbejdet.
I kan fx benytte materialet på et personalemøde eller workshop om krænkende handlinger på arbejdspladsen, hvor I kan drøfte, hvilke forventninger og ønsker I har til kommunikation og omgangsform hos jer.
Mental Trivsel på Menuen
Alle de konkrete tiltag, du finder her, er udvalgt fra inspirationskataloget Mental Trivsel på Menuen.
Kataloget indeholder 45 eksempler fra praksis, som kan inspirere til at sikre mental trivsel.
Kataloget er udarbejdet af Norion Consult, Food Organisation of Denmark og HORESTA med støtte fra Velliv.
Kontakt Arbejdstilsynets hotline for ledere
Hvis du, som leder, har brug for andre perspektiver eller sparring på udfordringer, du står midt i, kan du ringe til Arbejdstilsynets særlige hotline for ledere.
Vi vil gerne hjælpe dig.