Gå til hovedindholdet

Støj i daginstitutioner

Højlydt snak og råben er nogle af de hyppigste årsager til, at medarbejdere i daginstitutioner bliver generet af forstyrrende støj.

Ca. 60 pct.af medarbejderne i daginstitutioner angiver, at de bliver generet af forstyrrende støj i mere end ¼ af tiden. Det fremgår af en stor undersøgelse, lavet af det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

De største problemer er

  • At en del ældre daginstitutioner ikke lever op til de krav om god akustisk regulering, som blev indført med Bygningsreglement 2008.
  • At høj baggrundsstøj i rum med mange mennesker har en tendens til at accelerere. Man hæver automatisk stemmen for at overdøve baggrundsstøjen, og det samme gør alle andre.

Sådan kan I forebygge

Arbejdsgiver

  • Sørg for at akustikken i rummene er i orden. En efterklangstid på højst 0,4 sekunder i almindelige opholdsrum giver normalt gode akustiske forhold. I kan normalt opnå en lav efterklangstid ved at supplere støjdæmpende lofter med støjdæmpende inventar, fx opslagstavler og møbler. Skab også gerne rum i rummene ved hjælp af støjdæmpende vægge.
  • Udfør støjende aktiviteter i bestemte rum eller på steder, hvor de ikke forstyrrer andre.
  • Skab enighed om niveauet for acceptabel støjende adfærd. Det kan skabe gnidninger, hvis I er uenige om, hvor meget støj man kan tolerere.

Medarbejderne

  • Grib ind over for støjende adfærd: Følg konsekvent op på de aftalte adfærdsregler og grib ind, når børnene løber indendørs, råber, spiller musik i stilleområder eller har anden støjende adfærd.
  • Spred børnene: Tænk på at skabe 'stationer', hvor børnene kan samles i mindre grupper uden at forstyrre de øvrige børn. Brug hele huset, ikke mindst ude-arealerne.
  • Fordel støjbelastningerne mellem jer: Nogle aktiviteter i tumlerum, musikrum og vilde lege på legepladsen vil uundgåeligt støje, og dem kan I fordele mellem jer, så de samme personer ikke er udsat for støj hele dagen.

Sidst revideret: 13. december 2023

Henter PDF