Sidst revideret: 17. april 2024
”Jeg kender ikke nogen frisør, som ikke har haft ondt på grund af dårlige arbejdsstillinger”
Hårde arbejdsstillinger, der belaster ryg og skuldre, er virkeligheden for mange frisører i Danmark. Konsekvenserne kan være, at frisører forlader faget før tid, og at branchen i sidste ende mister talent og årevis af erfaring. Vi har talt med topfrisør Marianne Jensen om, hvordan gode intentioner ofte bliver trumfet af en travl hverdag – og hvordan gode vaner er afgørende for at skåne kroppen og forebygge smerter.
I en undersøgelse angiver flertallet af frisørerne, at de ofte har belastende arbejdsstillinger som fx løftede arme og vredet ryg. Dermed er de i øget risiko for at udvikle smerter, og det kan i værste fald betyde, at de er nødt til at forlade faget før tid. Det billede kan frisør Marianne Jensen nikke genkendende til. Hun er i dag fokuseret på at passe på sig selv i sit arbejde og opfordrer alle frisører til at gøre det samme.
"Det vigtigste er jo, at vi kan blive i det fag, som vi elsker, i mange år. De fleste vil enormt gerne deres fag – og her er sunde arbejdsstillinger bare alfa og omega på den lange bane for at kunne blive ved at gøre det, vi brænder for,"
Marianne har over 30 års erfaring fra frisørbranchen i bagagen og kender derfor til vigtigheden af korrekt ergonomi. Hun har selv været sygemeldt på grund af seneskedehindebetændelse i armen og døjet med vandeksem og må derfor siges at have mærket konsekvenserne af et hårdt arbejdsmiljø på egen krop. Nu fokuserer hun på at forebygge skader og er særligt bevidst om vigtigheden af gode arbejdsstillinger
Det er ikke kun den enkelte frisør, som lider under konsekvenserne af hårde arbejdsstillinger. Det er også den samlede branche, der mister både talent og erfaring, når frisører trækker sig, mener Marianne:
"Jo længere tid man som frisør bliver i faget – jo bedre bliver man også. Erfaring kommer med årene, og ens evner forbedres. Så faget i sig selv lider altså også under, at frisørerne må trække sig."
God ergonomi skal rodfæstes i branchen
Overordnet set oplever Marianne, at uddannelserne har fokus på gode arbejdsstillinger i deres undervisning, og at nyuddannede frisører er oplyste om, hvordan man bedst undgår arbejdsskader. Men selv de bedste intentioner kan blive sat under pres i en travl hverdag, hvor hensynet til kunden nogle gange prioriteres over hensynet til arbejdsstilling.
"På en lang dag med mange forskellige kunder, er det afgørende at sørge for, at stolen indstilles korrekt hver gang, og det er desværre ikke altid, at det sker. Vores krop skal kunne holde hele livet, og derfor er det simpelthen så vigtigt, at vi husker at passe rigtig godt på den. Kunderne skal altid have en god oplevelse, men vi må ikke glemme at prioritere vores egne arbejdsstillinger lige så højt som hensynet til kunderne,"
Skån kroppen med gode vaner
Som frisør kan du gøre meget selv for at mindske risikoen for arbejdsskader. Daglige vaner spiller en stor rolle for, hvor meget arbejdet slider på kroppen:
"Vores vaner er helt afgørende. Hvis vi ikke arbejder med de gode vaner, kan vi være sikre på at udsætte os selv for en forkert slags slid – og så går det virkelig galt. Det er svært at få brudt med de dårlige vaner, når de først er blevet en del af vores hverdag og arbejde. Som ung kan du nok godt komme afsted med det i 4-5 år, før det rigtig kan mærkes,"
Marianne foreslår, at frisørerne i salonen husker hinanden på at skåne kroppen med bedre arbejdsstillinger. Samtidig mener hun, at massage og regelmæssig træning er vigtige værktøjer til et længere arbejdsliv i frisørfaget.
Behov for kulturændringer i salonerne
Ansvaret for at mindske risikoen for arbejdsskader er ikke alene op til den enkelte. Marianne påpeger, at den enkelte frisørs muligheder for at sikre sunde arbejdsstillinger er afhængig af den kultur, der er i salonen.
"Man retter sig naturligt efter kutymen i den salon, hvor man arbejder. Der ligger derfor en vigtig opgave i en fælles uddannelse og bevidstgørelse – så det ikke kun er op til den enkelte at skabe forandring. I stedet skal det være reglen, at vi har et godt ergonomisk arbejdsmiljø. Der er et stort arbejde at gøre, men det kan betale sig,"
Tre råd til bedre ergonomi i frisørfaget
Arbejdstilsynet har netop igangsat en ny kampagne, der skal tilskynde frisører til at prioritere bedre ergonomi og samtidig sætter fokus på konsekvenserne ved ikke at prioritere gode arbejdsstillinger i arbejdet på salonerne. Kampagnens budskab er kogt ned til tre gode vaner til frisørerne:
- Brug kundestolen – den kan tåle at blive hævet og sænket, det kan din ryg ikke
- Hold albuerne nede – og skån dine skuldre, de skal holde hele livet
- Hold pauser. Giv dine hænder og skuldre et hvil – din krop vil takke dig for det senere