Gå til hovedindholdet

Interview: Arbejdstilsynet fører tilsyn med støv

Er der støvproblemer på byggepladsen, kan det udløse et strakspåbud. Vores tilsynsførende Tonny fortæller her, hvilke støvproblemer han oftest møder, og hvordan virksomheden kan blive bedre til at forebygge støv:

Når virksomhederne aktivt siger husk nu lige at hente støvsugeren. Så gør det en forskel.

Langt de fleste byggepladser, som jeg besøger, har problemer med støv. Det kan være manglende sug på maskinerne, forkert valg af støvsuger eller medarbejdere, der bruger forkert åndedrætsværn, fx anvender almindelige filtermasker en hel dag. Det fortæller Tonny Hedevang, der kører tilsyn i bygge- og anlægsbrancherne.

Jeg kan godt møde holdningen, at det nok ikke er så slemt, hvis det ikke er asbest eller kvarts. Men støv på en bygge- og anlægsplads vil næsten altid indeholde kræftfremkaldende stoffer. Det er derfor, vi anbefaler altid at anvende en støvsuger med klasse H-filter.

Få støvsugeren med ud af bilen

Virksomhederne skal planlægge arbejdet på en måde, så de begrænser støvet - og så skal de sørge for god instruktion. Da jeg selv arbejdede som håndværker, var der ikke nogen, der bad mig om at huske masken. Det er nemt at tænke, jeg skal bare lige skære tre ting, og støvsugeren står i bilen.

Lunger hader støv - og særligt det fine støv, kan gøre stor skade. I dag ved jeg, hvor farligt støv er. Og jeg kan se, at når virksomheder er gode til selv at føre tilsyn med deres egne opgaver, så smitter det positivt af på arbejdsmiljøet.

Læs mere om støv på byggepladsen

Hold lungerne fri for støv
Tilsyn med støv

Sidst revideret: 14. juni 2022

Henter PDF