Sådan søger du

Hvis du ikke vælger noget, søger du automatisk i alt indhold på at.dk.
Du kan også begrænse din søgning til at kun søge i Regler eller i Brancher. Det gør du ved at markere enten Søg i regler eller Søg i brancher.
Nulstil søgning fjerner de afgrænsninger du har foretaget.
Gå til hovedindholdet

Godt tilbage til jobbet

Det kan give store menneskelige og økonomiske tab på en arbejdsplads, når en medarbejder bliver ramt af en alvorlig arbejdsskade eller sygdom. Derfor skal arbejdspladsen sætte ind i god tid, så medarbejderen får den nødvendige hjælp til både at komme sig og at komme godt tilbage i jobbet.

Tegning af tre mennesker står med brækkede ben og arme

Det kan du gøre som arbejdsgiver

Som arbejdsgiver er det vigtigt, at du holder tæt kontakt med din medarbejder, hvis han eller hun er sygemeldt i længere tid. Det kan forkorte sygeperioden. Her kan du se, hvordan du bærer dig ad.

Så lidt skal der til! 3 gode råd til at få din syge medarbejder godt tilbage

Som arbejdsgiver er du måske i tvivl om, hvordan og hvornår du må kontakte din syge medarbejder. Her kan du få gode råd til, hvordan du bærer dig ad med at holde god kontakt og få din medarbejder godt tilbage i arbejde.

  1. Den bedste måde at få din medarbejder godt tilbage i jobbet sker ved, at du hurtigt taler med din medarbejder, og at du holder kontakten jævnligt under sygefraværet. Du kan godt ringe et par gange om ugen og høre status, hvis det giver mening for dig og din medarbejder.

  2. Det er en god idé, at du og din medarbejder sammen aftaler, hvornår og hvordan medarbejderen kommer tilbage, når det er muligt.

  3. Det er også en god idé, at du inddrager de andre medarbejdere, når aftalen får betydning for deres arbejde

I denne korte video kan du se, hvordan du holder god kontakt med din sygemeldte medarbejder.

Se videoen om at få din medarbejder godt tilbage på jobbet, og andre videoer fra Arbejdstilsynet

Se også, hvordan arbejdsgiveren Kenneth holdt kontakt til sin medarbejder Kim, efter han var ude for en alvorlig ulykke.

Se videoen om Kenneth Jensen - Indehaver Christensen & Berg VVS, og andre videoer fra Arbejdstilsynet

Hvad må du som arbejdsgiver spørge om?

Som arbejdsgiver kan du måske være bange for at sige noget forkert, når du taler med din sygemeldte medarbejder. Her kan du læse mere om, hvad du må spørge om og få forslag til gode spørgsmål.

Hvad må du spørge om

Forslag til 5 gode spørgsmål

Hvis sygemeldingen skyldes psykisk mistrivsel

Hvis din medarbejder er sygemeldt på grund af psykisk mistrivsel, kan den enkelte have brug for en periode med ro, inden han eller hun er klar til at vende tilbage på jobbet, men det er fortsat vigtigt, at I holder en god kontakt.

Her kan du læse om, hvad du som arbejdsgiver kan gøre og skal være særligt opmærksom på, hvis din medarbejder bliver sygemeldt pga. psykisk mistrivsel.

Hvis sygemeldingen skyldes psykisk mistrivsel

Hvis sygemeldingen skyldes hjernerystelse

Hvis sygemeldingen skyldes hjernerystelse, er der nogle helt særlige forhold, du som arbejdsgiver skal være opmærksom på. Omkring 15 pct. vil opleve længerevarende symptomer. Det gælder for alle med en længerevarende hjernerystelse, at for hurtig opstart og/eller for mange arbejdsopgaver kan forværre symptomerne. Det er derfor vigtigt, at du sammen med din medarbejder lægger en plan for, hvordan din medarbejder kommer godt tilbage til jobbet.

Få 5 gode råd til, hvad du som arbejdsgiver kan gøre

Handlingspakke: Godt tilbage

På hjemmesiden sygefravær.dk kan du finde en handlingspakke med gode og enkle redskaber til, hvordan du som arbejdsgiver kan hjælpe din medarbejder godt tilbage til jobbet.

Kom videre til handlingspakke på sygefravær.dk

Det kan du gøre som medarbejder

Hvis du som medarbejder er sygemeldt i længere tid, er det vigtigt, at du er ærlig om dine begrænsninger. Det gør, at din leder og kolleger kan hjælpe til med at sikre, at arbejdsopgaverne ikke overstiger dine ressourcer.

Læs mere om hvad du som medarbejder kan gøre for, at du kommer bedst muligt tilbage efter en længere sygemelding.

Det kan du gøre som medarbejder

Det kan du gøre som kollega

Som kollega til en sygemeldt medarbejder kan man ofte være i tvivl om, hvordan man bedst kan støtte den enkelte. Få gode råd om, hvad du kan gøre som kollega.

Kolleger kan være opsøgende og bekræftende

Hvad siger forskningen?

Hvad siger forskningen om, hvordan virksomhederne kan fastholde personer, som har en arbejdsskade?

Det har vi nu en samlet viden om. Professor Ole Mortensen og et team af forskere fra Holbæk Sygehus og det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har i 2017 gennemført en litteraturoversigt over virksomhedernes indsats for at fastholde personer med arbejdsskader.

Her kan du få et overblik over studiets hovedkonklusioner

Virksomheders indsats for at fastholde medarbejdere – litteraturoversigt