Gå til hovedindholdet

Ny tilsynsindsats i butikker: Husk hjælpemidler, planlægning og indretning

Fra 15. marts 2022 fører Arbejdstilsynet en særlig tilsynsindsats i dagligvarebutikker, supermarkeder og lignende. I indsatsen er der særligt fokus på ergonomi

to butiksmedarbejdere står og taler

Vrid i ryggen, tunge løft og armene langt fra kroppen. Arbejdstilsynet har ekstra fokus på, hvordan medarbejderne bruger deres kroppe, når de tilsynsførende besøger dagligvarebutikker, supermarkeder og lignende i 2022.

Et dårligt ergonomisk arbejdsmiljø øger risikoen for, at butiksmedarbejdere for eksempel får ondt i nakke, skuldre eller ryg. Arbejdstilsynet anbefaler butikkerne at gennemgå deres arbejdsprocesser trin for trin for at finde de steder, hvor det ergonomiske arbejdsmiljø kan forbedres.

Med tilsynsindsatsen følger fire budskaber til butikkerne:

  • Brug egnede tekniske hjælpemidler – i stedet for at løfte og bære
  • Oplær medarbejderen i korrekt anvendelse af tekniske hjælpemidler
  • Indret arbejdspladsen til medarbejderen
  • Varier arbejdet ved at skifte imellem arbejdsopgaver.

På et tilsynsbesøg undersøger Arbejdstilsynet fx de arbejdsopgaver, hvor medarbejdere arbejder med foroverbøjet ryg eller med armene langt fra kroppen. Der er også fokus på opgaver, hvor medarbejderne løfter eller bærer.

Særligt fokus på ergonomi i dagligvarebutikker og supermarkeder i 2022

Sidst revideret: 16. marts 2022

Henter PDF