Gå til hovedindholdet

Arbejdstilsynet fører tilsyn med sommerens markeder og festivaller

I år deltager Arbejdstilsynet på sommerens markeder, cirkusser og festivaller før gæsterne er ankommet og efter at showet er slut. Tidlig dialog skal gøre det nemmere for arbejdsgiverne at udføre arbejdet sikkert.

Sæsonarbejde, skiftende arbejdssteder og skarpe tidsfrister. Det er ofte et vilkår for arbejdet med at opsætte og nedtage de kulturelle mikrosamfund og events, der hver sommer underholder et hav af mennesker. Arbejdstilsynet har derfor planlagt en fokuseret tilsynsindsats med arbejdsmiljøet inden for opsætning og nedtagning af sommerens store markeder, koncerter, cirkus og udstillinger.

"Når der er problemer med arbejdsmiljøet i denne branche, giver det ofte risiko for akutte skader og alvorlige ulykker,"

- fortæller Lene Teilberg, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet, og fortsætter:

"Når vi kommer ud på tilsynsbesøg, møder vi både virksomhederne med kontrol, men også i høj grad med vejledning. Vi besøger virksomhederne så tidligt som muligt under opsætningen, så arbejdsgiverne kan nå at planlægge eventuelle ændringer ind i arbejdet."

Sprogforskelle og tungt udstyr

Nogle af de væsentlige problemer, som Arbejdstilsynet fokuserer på under et besøg på sommerens markeder, festivaller og koncerter, er, om der er manuel håndtering af tungt lys-, lyd-, scene- og tribuneudstyr; ansatte, der mangler egnet teknisk udstyr til arbejde i højden; ansatte, der mangler den relevante viden om håndteringen af udstyret eller mangelfuld instruktion på grund af sprogforskelle.

Branchen beskæftiger en del udstationerede medarbejdere eller ansatte med udenlandsk baggrund. Indsatsen understøtter derfor de fælles myndighedsaktioner for ordnede forhold, som Arbejdstilsynet gennemfører sammen med Skat og Politi.

Læs også

Fald fra højden

Forebyg ulykker ved manuel håndtering af genstande

Krænkende handlinger - temaside

Arbejdstilsynets Call Center sidder dagligt klar til at besvare spørgsmål om indsatsen og arbejdsmiljø generelt. Ring på: 

70 12 12 88

Sidst revideret: 17. juni 2022

Henter PDF