Gå til hovedindholdet

På vej til arbejdsmarkedet – drømme og forventninger til dit arbejdsmiljø : Nyt undervisningsmateriale målrettet grundskolen

Et fælles nordisk projekt har sat fokus på, hvordan de ældre grundskoleelever kan blive mere bevidste om, hvorfor det er vigtigt at have et godt arbejdsmiljø. Målet har været at forberede de unge elever på et langt og sundt arbejdsliv.

Et projektteam bestående af lærere på grundskolens mellemtrin, vejledere, arbejdsmiljøforskere, kommunikatører og analytikere har udviklet et let tilgængeligt undervisningsmateriale. Gennem seks informative og lette lektioner lærer eleverne at blive bevidste om, hvad der påvirker deres mentale og fysiske sundhed på arbejdspladsen.

Eleverne får fx mulighed for at reflektere over,

  • Hvad arbejdsmiljøet egentlig er, og hvad betyder fysisk og psykosocialt arbejdsmiljø?
  • Hvad der kan være en risiko for sundheden på arbejdet, og hvad det egentlig er, der får os til at føle os godt tilpas og nyde vores arbejde?
  • Digitale værktøjer spiller en stor rolle i vores hverdag. Hvordan de påvirker os, og hvordan man kan skabe et sundere digitalt arbejdsmiljø?

Undervisningen giver også de unge mulighed for at se lidt ud i fremtiden, og reflektere over hvordan erhverv ændrer sig over tid – og ikke mindst at skabe sit eget ”drømmearbejdsmiljø”.

Der indgår både teoretiske og praktiske øvelser, som får eleverne til at reflektere over forskellige vinkler af, hvad arbejdsmiljø er – og aktivt diskutere det i klassen. Materialet indeholder desuden en lærervejledning til hver lektion.

Du kan finde materialet på Nordisk Ministerråds hjemmeside:

Arbejdsmiljøviden for unge mennesker - Nordisk Ministerråd

Arbejdsmiljø og uddannelse

Det fællesnordisk projekt ”Arbejdsmiljø og uddannelse” har til formål at øge unge elevers viden om arbejdsmiljø i de nordiske lande. Via projektet er der udviklet et pædagogisk undervisningsmateriale om arbejdsmiljø målrettet grundskoleelever i alderen 13-16 år. Målet er at forberede de unge på et langt og sundt arbejdsliv. Projektet er finansieret af Nordisk Arbejdsmiljøudvalg i regi af Nordisk Ministerråd.

Sidst revideret: 25. maj 2023

Henter PDF