Formål og område
§ 1. Virksomheder med ansatte,
- der har erhvervet et certifikat ved akkrediteret certificering efter DS/OHSAS 18001, og
- som opfylder de betingelser, der er angivet i § 2, ligestilles med virksomheder, der har erhvervet et arbejdsmiljøcertifikat efter lov nr. 442 af 7. juni 2001 om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder med hensyn til, at
- være undtaget fra pligten til at oprette bedriftssundhedstjeneste,
- være undtaget fra screeningsbesøg, og
- have ret til at få tildelt og offentliggjort en grøn smiley, jf. bekendtgørelse om offentliggørelse af virksomhedernes arbejdsmiljø mv. (Smiley-ordningen).
Stk. 2. Dokumentationen skal opfylde kravene i § 3 og § 4.
Betingelser
§ 2. Virksomheden skal som dokumentation for et godt arbejdsmiljø udover kravene i DS/OHSAS 18001 opfylde følgende betingelser, som certificeringsorganet kontrollerer:
- Virksomheden eller produktionsenheden må ikke have væsentlige arbejdsmiljøproblemer, for så vidt angår de i bilag 1 nævnte områder. Ved væsentlige arbejdsmiljøproblemer forstås problemer, der vil kunne medføre et påbud i henhold til lov om arbejdsmiljø.
- Virksomheden eller produktionsenheden skal have udformet og vedligeholde procedurer, der skal sikre, at medarbejderne eller deres repræsentanter inddrages i
- fastlæggelse, implementering og evaluering af arbejdsmiljøpolitikken,
- kortlægning og vurdering af arbejdsmiljøet, og
- udarbejdelse af handlingsplaner.
Krav til dokumentation
§ 3. Som dokumentation for opfyldelse af kravene i DS/OHSAS 18001 og betingelserne i § 2 udsteder det akkrediterede certificeringsorgan ét certifikat.
§ 4. Certifikatet nævnt i § 3 skal være udstedt af et certificeringsorgan, der er akkrediteret af DANAK (Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond) eller et tilsvarende anerkendt akkrediteringsorgan til at certificere efter DS/OHSAS 18001 og efter betingelserne nævnt i § 2.
Stk. 2. Certifikatet skal omfatte enten den samlede virksomhed (den juridiske enhed med alle tilhørende produktionsenheder) eller en eller flere produktionsenheder.
Oplysningspligt
§ 5. Virksomheden skal efter anmodning give Arbejdstilsynet oplysning herom, hvis det certificeringsorgan, der har udstedt certifikatet, har frataget eller suspenderet virksomhedens certifikat.
Klage
§ 6. Klager i forbindelse med certificering, som foretages af et akkrediteret certificeringsorgan, behandles af det akkrediterede certificeringsorgan efter procedurer fastlagt i overensstemmelse med kravene i internationale standarder for akkreditering til certificering af ledelsessystemer. Klager skal således sendes til det akkrediterede certificeringsorgan.
Stk. 2. Klage kan ikke indbringes for en administrativ myndighed.
§ 7. Bekendtgørelsen træder i kraft den 12. februar 2005.
Arbejdstilsynet, den 31. januar 2005
Jens Jensen / Charlotte Martin