Sidst revideret: 25. april 2024
Klag over dit eller andres arbejdsmiljø
Alle kan klage til Arbejdstilsynet, hvis der er mistanke om, at en virksomhed overtræder arbejdsmiljøreglerne.
Du kan klage til Arbejdstilsynet, hvis du har en mistanke om, at arbejdsmiljøreglerne er blevet overtrådt. Det gælder, uanset om du selv arbejder på virksomheden, eller om det er andres arbejdsmiljø, du vil klage over.
Du kan også klage, hvis du har mistanke om, at en udenlandsk virksomhed, som udfører arbejde i Danmark, har overtrådt reglerne om arbejdsmiljø.
Du vælger selv, om du vil klage anonymt eller ej
Arbejdstilsynet behandler din klage med fuld fortrolighed med mindre, at du selv vælger at give digitalt samtykke til at ophæve Arbejdstilsynets tavshedspligt om klagen. Det er med andre ord op til dig, om du ønsker at klage anonymt eller ej.
Hvorfor samtykke?
Ved at give samtykke til at ophæve tavshedspligten, giver du Arbejdstilsynet bedre muligheder for at reagere over for det arbejdsmiljøproblem, du klager over. Det skyldes, at Arbejdstilsynet på tilsynsbesøget aktivt kan bruge oplysningerne i din klage som et led i at afklare og dokumentere en eventuel overtrædelse af arbejdsmiljøreglerne, når Arbejdstilsynet må videregive oplysninger om klagen
Vær opmærksom på, at du ikke kan give samtykke til at ophæve klagens fortrolighed på vegne af andre, der klager over arbejdsmiljøet. Det er kun klager selv, der har ret til at ophæve tavshedspligten vedrørende sin klage.
Hvad betyder det for mig at give samtykke?
Arbejdstilsynet har efter arbejdsmiljøloven en særlig tavshedspligt, der betyder, at Arbejdstilsynet ikke over for arbejdsgiveren eller andre må oplyse, at Arbejdstilsynet har modtaget en klage over arbejdsmiljøet, medmindre klageren har givet samtykke.
Når du giver samtykke, giver du Arbejdstilsynet tilladelse til, at Arbejdstilsynet må videregive oplysninger om din klage til arbejdsgiveren og andre. Formålet er at give Arbejdstilsynet bedre forudsætninger for at afklare og dokumentere en eventuel overtrædelse af arbejdsmiljøloven, når Arbejdstilsynet på et tilsynsbesøg må drøfte klagens indhold med virksomheden.
Du kan læse mere om, hvad samtykke betyder for dig i klage- og samtykkeblanketten.
Uanset om du klager anonymt eller ej, er din klage over arbejdsmiljøet vigtig for, at Arbejdstilsynet kan føre tilsyn med arbejdsmiljøet på din eller andres arbejdspladser.
Vælg klageblanket
Jeg ønsker at klage anonymt - blanket - virk.dk
Du kan også klage til Arbejdstilsynet ved at ringe til Arbejdstilsynets Call Center:
Dog skal du bruge ovenstående klage- og samtykkeblanket, hvis du ønsker at give samtykke til at ophæve Arbejdstilsynets tavshedspligt om klagen.
Før du klager
Inden du klager til Arbejdstilsynet, er det vigtigt, at du overvejer, om der er andre i virksomheden, som kan hjælpe dig. Vi anbefaler, at du taler med din leder, din arbejdsmiljørepræsentant, din tillidsrepræsentant eller virksomhedens arbejdsmiljøansvarlige.
Hvad sker der, når vi har modtaget din klage?
En klage over arbejdsmiljø fører ikke altid til et tilsynsbesøg. Det afhænger af en konkret vurdering af den enkelte henvendelse. Vi vil som udgangspunkt altid komme på besøg, hvis vi vurderer, at der er akut fare.
Du modtager ikke automatisk besked om, hvorvidt din henvendelse fører til et tilsynsbesøg eller ej. Hvis du ønsker nærmere besked om behandlingen af din klage, kan du søge om aktindsigt.
Spørgsmål og svar
-
Klag over arbejdsmiljøet: Hvordan behandler Arbejdstilsynet min klage?
I enkelte tilfælde har vi brug for flere oplysninger for at kunne behandle en klage, og vi vil i så fald kontakte dig.
Hvis Arbejdstilsynet besøger virksomheden, vil vi tale med repræsentanter for både ledelse og medarbejdere. Hvis du har valgt at klage anonymt, vil vi behandle din klage med fuld fortrolighed, dvs. at vi ikke nævner, at vi har modtaget en klage.
Hvis vi på baggrund af besøget vurderer, at der er arbejdsmiljøproblemer i virksomheden, vil vi træffe afgørelse om, at virksomheden skal løse problemerne.
-
Klag over arbejdsmiljøet: Hvad spørger vi om, når du ringer?
Når du kontakter Arbejdstilsynet, vil vi typisk bede dig oplyse følgende:
- Virksomhedens navn, adresse og afdeling (så vi kan finde arbejdsstedet og problemet ved et evt. besøg)
- Hvad er de arbejdsmiljømæssige problemer?
- Hvor mange personer er omfattet af problemet?
- Hvornår opstod problemet, og hvor længe forventes det at være der?
- Har virksomheden en arbejdsmiljøorganisation og har den været involveret?
- Dit navn og tlf.nr., hvis vi får brug for yderligere oplysninger.
Udfyld blanket
Jeg vil gerne klage anonymt - blanket
Ring til Arbejdstilsynets Call Center:
Telefontid:
mandag-torsdag kl. 8-15
fredag kl. 8-14