Gå til hovedindholdet

Asbest for private

Asbest findes flere steder, end du tror

Asbest findes flere steder, end du tror

Hvert år er der danskere, der bliver alvorligt syge og dør, fordi de mange år tidligere har indåndet asbeststøv. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, hvor asbesten kan gemme sig, og at du beskytter dig selv, din familie og din håndværker.

I køkkenet, badeværelset, tag, gulv, loft og kælder. Det er nogle af de steder, der kan være asbest i din bolig, hvis den er fra før 1990.

Det er ikke farligt at bo i et hus med asbest, så længe asbesten er sikkert indkapslet eller indbygget i byggematerialet. Men skal du reparere, renovere eller nedrive din bolig, fx have nyt tag eller badeværelse, kan der være risiko for, at asbesten frigøres som støv. Dermed kan du, din familie og din håndværker risikere at blive udsat for kræftfremkaldende asbeststøv, hvis I ikke er opmærksomme og passer på jer selv.

Se med herunder, hvor tidligere nybyggerdeltager og indretningsekspert Sif Steendahl Grandorf og Casper Kjerrumgaard, der er uddannet tømrer og bygningskonstruktør, kommer på sporet af ”Den skjulte dræber” i et ældre 60’er hus.

I videoen kan du blive klogere på, hvor asbesten kan gemme sig, og hvad du som privat boligejer gør, hvis der er asbest i din bolig, som du ønsker at renovere.

asbest findes flere steder, end du tror

Asbest kan findes bag fliserne

Et af de steder i boligen, der kan være asbest, er i ældre badeværelser og køkkener. Her kan der være asbest i fliseklæben bag fliserne, og det er der mange, der ikke ved, fortæller Mike Mathiesen, tilsynsførende i Arbejdstilsynet:

”Vi møder mange, der bliver chokerede, når de finder ud af, at de kan have været udsat for asbeststøv, når de har renoveret badeværelser. Ofte er de klar over, at der kan være asbest i ældre tage, men de ved ikke, at asbest også kan findes i fliseklæbet bag fliser og i klinkegulvet.”

Sif og Casper diskuterer asbest i et badeværelse.

”Det gør mig ked af det at tænke på, hvor mange gange jeg selv og sikkert også andre har taget fliser ned i ældre badeværelser, uden at vide at vi kan have indåndet asbeststøv,”

— Sif Steendahl Grandorf, indretningsekspert og tidligere deltager i boligprogrammet Nybyggerne

Her kan der være asbest i boliger

Se hvor og i hvilken periode, der kan være anvendt asbest i private boliger, i denne anvisning fra Statens Byggeforskningsinstitut:

Katalog over asbestholdige byggematerialer fra Statens Byggeforskningsinstitut

Her kan der være asbest
Asbest kan gemme sig i alle rum, i tage og facader mv., hvis din bolig er opført i perioden 1900 til 1990.

Hvad gør du, hvis der kan være asbest i din bolig?

Få lavet en forundersøgelse

Få altid lavet en forundersøgelse, der viser, om der asbest i byggematerialet, hvis du skal renovere eller reparere en bolig, der er opført før 1990. Skal du fx have renoveret et ældre badeværelse, så få undersøgt om der er asbest i fliseklæben eller gulvet.

Undersøgelsen laves, inden renoveringen begynder og bør udføres af professionelle fagfolk, så det foregår på en korrekt og sikker måde.

Hvad gør du, hvis der kan være asbest i din bolig

Få hjælp fra professionelle, hvis asbesten skal fjernes

Har du viden om, at du har asbest i din bolig, har du pligt til at oplyse det til de håndværkere, der skal renovere din bolig, så de kan beskytte sig.

Du bør ikke selv fjerne asbesten, da det kræver specialiseret viden at gøre det på en forsvarlig og sikker måde. Få i stedet hjælp fra professionelle firmaer, der har personer uddannet til at fjerne asbesten.

Fra 1. januar 2025 skal virksomheder være autoriseret for at nedrive asbestholdigt materiale

Autorisation for nedrivning af asbest

Få lavet en forundersøgelse

Fakta om asbest

  • Asbest har været forbudt at anvende siden 1990, men kan fortsat findes i bygninger, opført fra 1900-1990. Der kan fx være asbest i tage af cementskifer, cementbølgeplader og tagpap, vinyl og støbegulve, fliseklæb, rørisolering og isolering af elkabler.

  • Hvert år er der danskere, der bliver alvorligt syge og dør, fordi de tidligere i deres liv har været udsat for asbeststøv. Typisk opstår sygdomstilfælde først 30 - 40 år efter udsættelsen for asbeststøv.

  • Asbest er ifølge Kræftens Bekæmpelse dokumenteret som årsag til kræft i lunger, strube og æggestokke, og i specielle celler i hinder omkring lunger, bughule og hjerte.

Kilde: Arbejdstilsynet og Kræftens Bekæmpelse

Find viden om asbest

Du kan få mere viden om, hvor der kan være asbest i boliger, på BFA Bygge & Anlægs hjemmeside:

 asbest-huset.dk

Har du spørgsmål om asbest, er du også velkommen til at kontakte Arbejdstilsynet Call Center på 70121288.

 

Sidst revideret: 21. maj 2024

Henter PDF