Gå til hovedindholdet

Kampagne: Kan selv - vil selv

Kan selv - vil selv

Kan selv - vil selv

4 ud af 10 medarbejdere i dagtilbud for børn under 6 år oplever smerter på deres arbejde flere gange ugentligt. Smerter og arbejdsskader kan forebygges ved at lade børnene gøre flere ting selv. Det sætter kampagnen ”Kan selv – vil selv” fokus på.

Mange løft på en dag

Hverdagen med børn byder på rigtig mange løft, vrid og dårlige arbejdsstillinger. Det sker, fx når børnene skal have tøj på, op i barnevognen eller der skal ryddes op på gulvet.

De mange løft og dårlige arbejdsstillinger er årsag til, at medarbejdere i dagtilbud hyppigt oplever smerter.

Men det behøver ikke at være sådan. Smerter og arbejdsskader kan forebygges ved at lade børnene gøre flere ting selv. Kampagnen ”Kan selv – vil selv” sætter derfor fokus på:

6 gode vaner, hvor børn kan selv

  • Tage tøj af og på
  • Rydde legetøj op, når legen er færdig
  • Kravle op på puslebordet
  • Kravle op i krybben
  • Dække bord og hælde op
  • Gå ind på stuen om morgenen, så medarbejderne kan tage imod barnet uden at løfte.

Når børnene kan klare flere ting selv, giver det dem oven i købet selvtillid, og det øger deres motivation for at lære mere. På denne måde går pædagogik og arbejdsmiljø hånd i hånd.

Materialer til "Kan selv - vil selv" kampagnen

Kampagnen opfordrer til, at både det pædagogiske personale og forældrene er med til at forbedre arbejdsmiljøet i dagtilbuddene ved at gøre børn mere selvhjulpne.

Du kan downloade materialerne her:

Fakta

6 ud af 10 medarbejdere i dagtilbud for børn under 6 år vurderer, at de løfter og bærer i mindst ¼ af deres arbejdstid. Når medarbejdere i dagtilbud anmelder muskel- og skeletsygdomme som arbejdsskader, så har de fleste været udsat for at løfte og bære.

Bag kampagnen står Arbejdstilsynet og Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration.

Henter PDF