Gå til hovedindholdet

Forskellige belastninger ved mus og tastatur

Arbejdet med mus og tastatur belaster forskellige muskelgrupper.

For musklerne på skulderen og på underarmens overside gør det ingen forskel, om man bruger computermus eller tastatur til en almindelig opgave. Derimod er der større aktivitet i nakkens muskler og i musklerne på underarmens underside, når man bruger mus i forhold til, når man bruger tastatur.

Nakken er mere fastlåst ved brug af mus

Det er formentlig de store krav til koordination af hånd og øjne, når man bruger computermus, der forklarer, at aktiviteten i nakkemusklerne stiger. Koordinationen kræver nemlig, at man fikserer øjnene på skærmen, og det gør man ved at låse nakken mere fast. Brug af tastatur indebærer ikke samme koordination af hånd og øjne og kan automatiseres meget. Derfor kræver det ikke nær så høj muskelaktivitet at bruge tastaturet.

Det belaster musklerne at dobbeltklikke

Ved dobbeltklik er musklernes aktivitet helt speciel. Det belaster muskelfibrene og risikerer at føre til overbelastning. Samtidig er der en aktivitet i skuldermusklen, som stiger og falder i takt med de hurtige og præcise fingerbevægelser, der udfører dobbeltklikkene.

Det belaster også musklerne, når man sidder med hånden løftet over tasterne eller musen og holder fingrene parate til at klikke eller taste. Det er derfor, vi bliver trætte eller får ondt i musklerne på oversiden af underarmen, fordi det er dem, der bøjer hånden opad.

Når man holder fingrene klar til at taste eller klikke, er der desuden aktivitet i en stabiliserende skuldermuskel, også selvom man har albuestøtte.

Henter PDF