Sidst revideret: 10. april 2024
Spørgsmål og svar om løfteudstyr
Svar på de oftest stillede spørgsmål om løfteudstyr. Finder du ikke svar på dit spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Arbejdstilsynet.
Løfteudstyr
-
Er der certifikatkrav, hvis man skal anvende andre typer personløftere end teleskoplæssere?
Personer, som skal anvende personløftere, skal være særligt udpeget hertil og have modtaget fornøden oplæring og instruktion.
Oplæring, instruktion og tilsyn med arbejdet - AT-vejledning 1.7.1
-
Er der certifikatkrav, hvis man skal lave anhugning, men ikke fører kranen?
Certifikatkravet gælder kun for personer, der skal føre kraner. Personer, som skal foretage anhugning, skal være særligt udpeget hertil og have modtaget fornøden oplæring og instruktion.
Oplæring, instruktion og tilsyn med arbejdet - AT-vejledning 1.7.1
-
Er et deltagerbevis, hvor undervisningsindhold og prøver er overholdt, gyldigt som dokumentation for kørsel med gaffeltruck B ved evt. tilsyn af jer?
Arbejdstilsynet vil sidestille et deltagerbevis med et AMU-bevis forudsat det udstedes på samme grundlag med både den teoretiske og den praktiske prøve, samt at der er forevist dokumentation for helbred.
Hvis der ikke er noget person nr. bør fremgå andet ID, fx hjemlands ID nr. eller pas nr. så der altid er en entydig identifikation på beviset.
Læs også:
Oplæring, instruktion og tilsyn med arbejdet - AT-vejledning 1.7.1
- Må man føre lastbilkraner op til 30 tm med et kran D-certifikat?
- Giver kran D-certifikat adgang til overbygningsuddannelsen Mobile kraner over 30 tm?
- Må en fører med ”Teleskoplæsser A” certifikat bruge teleskoplæsseren som kran op til 8 tonsmeter, efter de nye regler?
- Hvordan beregnes belastningen i tonsmeter for en teleskoplæsser der bruges som kran?
- Hvilke certifikattyper kræves der ved samløft af byrder med flere kraner?
- Hvilken certifikattype kræves for at føre gravemaskine, der anvendes til kranarbejde?
-
Hvilken uddannelse kræves for at føre en større mobilkran med ballast?
Der kræves uddannelserne Kranbasis, Mobile kraner >8-30 tm og Mobile kraner over 30 tm.
Overbygningsuddannelsen Mobile kraner over 30 tm vil blive udbudt i to versioner: En version, hvor uddannelsen gennemføres på lastbilkraner, og en længerevarende version, hvor uddannelsen gennemføres på mobilkraner med ballast. Begge uddannelser giver ret til at føre alle typer mobile kraner over 30 tm. Arbejdsgiveren skal sikre sig, at medarbejdere, der skal føre mobilkraner med ballast, har fået instruktion og oplæring i brugen af disse, fx via kursus hos kranleverandøren eller via uddannelsen Mobile kraner over 30 tm inkl. ballast.
Lære mere her:
- Hvilket certifikat kræves for at bruge en søjlesvingkran?
-
Hvilket certifikat kræves for at bruge en traverskran?
Almindelige traverskraner over 8 tons vil alene kræve kranbasisuddannelse. Med almindelige traverskraner menes kraner, hvor byrden løftes inden for kranens understøtningsflade således, at kranen ikke bibringes et væltende moment.
Hvis en kran, installeret på en eller flere traverser, har et udlæg med en tilladelig belastning større end 8 tonsmeter jf. kranens lastdiagram (dvs. udlæg gange belastning > 8 tm), kræves endvidere uddannelsen ”Tårnkraner og fast opstillede kraner over 8 tonsmeter”. Dette kan fx være tilfældet med containerkraner med bom/udligger.
-
Hvilket certifikat kræves til en semimobil tårnkran?
Semimobile kraner er som udgangspunkt køretøjsbaserede, og de vil derfor kræve uddannelserne kranbasis og mobil kraner. Det, at kranen i anvendelsessituationen får monteret støtteben, og evt. afmonteret hjulene, gør ikke, at den bliver til en tårnkran eller fast installeret kran iht. førercertifikatreglerne.
-
Hvordan bliver man tilmeldt en førercertifikatuddannelse?
Uddannelserne skal gennemføres på en erhvervsskole eller et AMU-center, der er godkendt af Undervisningsministeriet. På Undervisningsministeriets hjemmeside "UddannelsesGuiden" kan man finde oversigter over uddannelser og få vejledning til at finde en skole. Det letteste dog er nok at google sig frem og tage kontakt til en AMU skole for nærmere oplysning.
- Kan lille knallertkørekort også anvendes som dokumentation for egnet helbred?
- Skal uddannelseskravet oplyses i forbindelse med anmeldelse af en kran til Arbejdstilsynet?
-
Kan man gå til direkte prøve til teleskoplæssercertifikat, hvis man har gaffeltruck B certifikat og praktisk erfaring med at føre teleskoplæssere?
Nej, der gives normalt ikke adgang til direkte prøve uden forudgående uddannelse. Praktisk erfaring med at føre teleskoplæsser vil generelt ikke være tilstrækkeligt til at opfylde kvalifikationskravene til førere af teleskoplæssere, fx ift. kravene om kendskab til jordbundsforhold, stabilitet af teleskoplæssere, krav til sikkerhedsanordninger og krav vedr. personløft med teleskoplæssere (som er væsentlig forskellig fra personløft med gaffeltruck).
I særlige tilfælde, hvor det kan antages, at en person har de fornødne kvalifikationer til at bestå såvel den teoretiske som den praktiske prøve, har personen mulighed for at få foretaget en individuel kompetencevurdering i henhold til Undervisningsministeriets regler herfor. Kontakt i givet fald en skole som er godkendt til teleskoplæsseruddannelsen.
Læs mere om:
-
Kræver det kranførercertifikat, at anvende en teleskoplæsser med udskud på maks. 1,5 m, til kranarbejde?
Ja. Teleskoplæssere med udskud på op til 1,5 m er ganske vist ikke omfattet af reglerne om teleskoplæssercertifikat, men de er til gengæld omfattet af de almindelige regler om kranførercertifikat, hvis de anvendes til kranarbejde. Hvis løftekapaciteten er op til 30 tonsmeter kræves uddannelserne Kranbasis og Mobile kraner >8-30 tm, og hvis løftekapaciteten er over 30 tm kræves endvidere uddannelsen Mobile kraner over 30 tm.
Undtagelserne til reglerne om kranførercertifikat gælder også for teleskoplæssere der anvendes til kranarbejde. Se At-vejledning 1.9.4. om kranførercertifikat for information.
- Skal alle personer i mandskabskurven have teleskoplæssercertifikat?
-
Skal der være en ”fodmand” ved siden af personløfteren?
Det fremgår af At-meddelelsen om transportable personløftere med arbejdsstandplads, at personløfteren kun må bruges, når der er en person på stedet, som kan sænke standpladsen, hvis der opstår en nødsituation.
Det betyder i henhold til Arbejdstilsynets praksis, at der – ud over den person, som arbejder i liften – altid skal være en anden person i umiddelbar nærhed, som personen, der arbejder i liften, kan tilkalde ved driftsstop eller uheld. Denne person skal kunne tilkaldes ved råb eller via mobiltelefon og være instrueret i nødsænkning af liften.
Der skal med jævne mellemrum være kontakt mellem den, der arbejder i liften, og fodmanden. Kan der ikke opnås kontakt pr. telefon, skal der være fysisk kontakt.
Fodmanden behøver ikke at være fra samme virksomhed, som den, der arbejder i liften, men der skal være en klar aftale mellem de to virksomheder/ansatte. Fodmanden kan fx godt være en vicevært i den ejendom, hvor arbejdet fra liften udføres.
-
Hvis man har mistet sit kørekort, må man så køre truck på sit arbejde?
Ja, hvis man ikke kører på offentlige veje. Man må kun køre truck og andre køretøjer på offentlig vej, hvis man har et kørekort. Er virksomheden i tvivl om, hvor færdselsloven gælder, kan den lokale politimyndighed fastlægge, i hvilke områder færdselsloven gælder, og i hvilke områder den ikke gælder.
Arbejdsmiljøfaglige uddannelser - Bekendtgørelse 1978 - 2021 - med senere ændringer - § 22, stk. 2
Fandt du ikke svar?
Ring til Arbejdstilsynets Call Center
Telefontid:
mandag - torsdag kl. 8-15,
fredag kl. 8-14