Gå til hovedindholdet

Selvforsikrede

  • Hvordan skal selvforsikrede offentlige arbejdsgivere anmelde sygdom med coronavirus?

    Selvforsikrede offentlige arbejdsgivere skal anmelde arbejdsulykker i Arbejdstilsynets og Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings fælles digitale anmeldelsesportal EASY.

    Hvis anmeldelsen vil kunne give den sygdomsramte ret til ydelser efter arbejdsskadesikringsloven, og dette er angivet i anmeldelsen, bliver den automatisk videresendt fra EASY til myndighedens forsikringsenhed.

  • Hvilke regler gælder for selvforsikrede offentlige arbejdsgiveres anmeldelse?

    Selvforsikrede offentlige arbejdsgivere er underlagt de samme regler om anmeldelse af arbejdsulykker, som alle andre arbejdsgivere.

    Selvforsikrede offentlige arbejdsgivere har pligt til at anmelde arbejdsulykker i anmeldeportalen EASY – det gælder både i forhold til anmeldelse efter arbejdsmiljøloven og efter arbejdsskadesikringsloven. Det gælder uanset, om sagen forventes at blive sendt til videre behandling i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring eller ej.

  • Hvilken opgave har forsikringsenheden for selvforsikrede offentlig arbejdsgivere?

    Når en offentlig arbejdsgiver er selvforsikret, varetager den offentlige arbejdsgiver to funktioner: En arbejdsgiverfunktion og en forsikringsfunktion. De to funktioner må organisatorisk ikke blandes sammen.

    Når arbejdsgiverfunktionen bliver opmærksom på en potentiel arbejdsulykke, der opfylder anmeldekriterierne, skal arbejdsgiverfunktionen anmelde tilfældet som en arbejdsulykke.

    Forsikringsenheden hos selvforsikrede offentlige arbejdsgivere har samme opgaver, rettigheder og forpligtelser efter arbejdsskadesikringsloven som private forsikringsselskaber.

    Det betyder, at forsikringsenheden kan tage stilling til betaling af behandlingsudgifter, som tilskadekomne måtte have haft som følge af ulykken, uden at sende sagen til afgørelse i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

    Forsikringsenhederne skal i visse situationer sende anmeldelserne videre til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Reglerne findes i bekendtgørelse om anmeldelse af ulykker.

    Anmeldelse af ulykker efter arbejdsskadesikringsloven - Bekendtgørelse 485 - 2024 

    Inden forsikringsselskaberne/forsikringsenhederne sender anmeldelserne til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, skal de indhente lægeerklæring I eller andre relevante lægelig oplysninger.

  • Hvornår skal forsikringsenheden sende anmeldelser videre til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring?

    Når forsikringsenheden modtager en anmeldt arbejdsskade, skal der tages stilling til, om der kan udbetales erstatning for udgifter til behandling, genoptræning, hjælpemidler mm.

    Sagen skal oversendes til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), hvis forsikringsenheden har en forventning om, at den tilskadekomne vil have ret til godtgørelse for varigt mén, erstatning for erhvervsevnetab eller uddannelsesgodtgørelse. AES tager herefter stilling til, om tilskadekomne har ret til erstatning mv.

    Hvis forsikringsenheden er i tvivl om, hvorvidt der er tale om en arbejdsulykke, eller om tilskadekomne vil have ret til godtgørelse, erstatning eller uddannelsesgodtgørelse, skal forsikringsenheden oversende sagen til AES, der herefter skal vurdere, om sagen kan anerkendes som en arbejdsskade, og om tilskadekomne kan tilkendes godtgørelse og erstatning.

    Hvis en forsikringsenhed ikke sender en anmeldt ulykke videre til AES, og der på et senere tidspunkt bliver rejst krav om erstatning, vil sagen også skulle sendes til afgørelse i AES.

    Hvis forsikringsenheden vurderer, at der er tale om en sag, som forventeligt ikke vil føre til erstatning, og tilskadekomne beder om en vurdering fra AES, vil sagen skulle sendes til afgørelse i AES.

    Se mere i §12 i bekendtgørelse om anmeldelse af ulykker efter arbejdsskadesikringsloven her

  • Hvad kan forsikringsenheden indhente til vurdering om oversendelse til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring?

    Når arbejdsgiveren anmelder i EASY, skal denne bl.a. beskrive skadens art og omfang samt oplyse længden af det forventede sygefravær. Dette er en første mulighed for, at forsikringsenheden kan vurdere omfanget af skaden.

    Det er en mulighed for forsikringsenheden at indhente yderligere oplysninger, hvis der er tvivl om omfanget af skaden.

    Når en anmeldelse sendes til afgørelse i AES, skal forsikringsenheden vedlægge lægeerklæring I eller anden relevant lægefaglig dokumentation. Lægeerklæring I indeholder spørgsmål om ulykkens følger.

Sidst revideret: 5. februar 2025

Henter PDF