Gå til hovedindholdet

Asbest for håndværkere

Asbest findes flere steder, end du tror

Asbest findes flere steder, end du tror

400 ansatte anmelder hvert år, at de er blevet syge af bl.a. kræft og lungesygdomme, fordi de mange år tidligere i deres arbejdsliv har været udsat for asbest. Det er vigtigt, at du som håndværker er opmærksom på asbesten, der kan gemme sig flere steder i ældre boliger.

I køkkenet, badeværelset, bryggers, tag, gulv, loft og kælder. Selvom asbest har været forbudt i mere end 30 år, kan det fortsat findes mange steder i boliger, der er opført eller renoveret i perioden 1900 til 1990.

Asbest er ikke farligt, så længe det er sikkert indkapslet eller indbygget i byggematerialet. Men skal du som håndværker renovere, reparere eller nedrive en ældre bolig, kan asbesten frigøres som asbeststøv. Dermed er der risiko for, at du indånder asbeststøvet, og det kan du blive alvorligt syg af. Der gælder derfor strenge regler for arbejde med asbest.

Her kan du som håndværker blive klogere på, hvor asbesten kan findes, og hvordan du beskytter dig.

asbest findes flere steder

”Vi møder mange, der bliver chokerede, når de finder ud af, at de kan have været udsat for asbeststøv, når de har renoveret badeværelser. De ved ikke, at asbest også kan findes i fliseklæbet bag fliser og i klinkegulvet.”

— Mike Mathiesen, tilsynsførende i Arbejdstilsynet

Kan være i fliseklæb

Et af de steder, der kan gemme sig asbest, er i fliseklæb, og det er der mange, der ikke er klar over, fortæller tilsynsførende Mike Mathiesen.

To, der også blev meget overraskede over, at asbest kan findes i fliseklæb, er håndværkeren Casper Kjerrumgaard og indretningsekspert Sif Steendahl Grandorf.

”Jeg har arbejdet i byggebranchen i mange år, og jeg var slet ikke klar over, at der kan være asbest i fliseklæb. Det, synes jeg, er lidt uhyggeligt.”

- Casper Kjerrumgaard, tømrer og bygningskonstruktør

Se med herunder, hvor Sif og Casper quizzer om asbest i et klassisk 60’er hus i filmen ”På sporet af den skjulte dræber.”

Sif og Casper diskuterer asbest i et badeværelse.

Hvad indebærer en forundersøgelse?

Som arbejdsgiver har du pligt til at sikre, at der foreligger en forundersøgelse af, om der er asbest i arbejdsområdet. Det indebærer bl.a., at det skal være fastslået, hvilke materialer der kan indeholde asbest, og om nødvendigt skal der foretages asbestanalyser.

Ved asbest eller mistanke om asbest skal asbestreglerne overholdes.

Læs mere om reglerne om forundersøgelse

forundersøgelse

Er du arbejdsgiver? Sådan beskytter du dine ansatte

  • Som arbejdsgiver har du pligt til at planlægge, tilrettelægge og udføre arbejdet på en måde, så personer på arbejdsstedet og i omgivelserne ikke bliver udsat for asbeststøv.

  • Inden arbejde med nedrivning, reparation eller vedligeholdelse begynder, skal du ved hjælp af en forundersøgelse fastslå, hvilke materialer der kan indeholde asbest.

  • Hvis der er den mindste grund til mistanke om asbest, skal arbejdet betragtes som asbestarbejde og udføres efter reglerne i Arbejdstilsynets bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet

  • Vær opmærksom på, at et asbestarbejde ikke er afsluttet, før der er foretaget grundig slutrengøring og udluftning.

Find alle regler om asbestarbejde her:
Arbejdstilsynets bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet

sådan beskytter du dine ansatte mod asbest

Er du håndværker? Sådan beskytter du dig

  • Gå ind på asbest-huset.dk og find viden om, hvor du kan støde på asbest, og hvordan I passer på jer selv. Vær opmærksom på, at der også kan ligge gammelt asbeststøv på arbejdsstedet efter f.eks. drys fra byggematerialer.

  • Gå til din arbejdsgiver, hvis du har mistanke om, at der er asbest i den bygning, du skal nedrive, reparere eller vedligeholde. Din arbejdsgiver har pligt til at sikre, at der foreligger en undersøgelse af, om der er asbest i arbejdsområdet, og at du og dine kolleger er beskyttet mod at blive udsat for asbeststøv.

  • Skal du udføre asbestarbejde, skal du benytte egnede personlige værnemidler, som blandt andet egnet støvafvisende dragt og åndedrætsværn.
  • Din arbejdsgiver skal også sørge for, at du gennemgår et særligt oplærings- og instruktionsforløb. Ved indvendig nedrivning af asbest skal du desuden have gennemgået et lovpligtigt kursus i arbejde med asbest.
sådan beskytter du dig mod asbest

Test din viden om asbest

Asbest kan findes flere steder, end du sikkert tror.

Her kan du teste din viden om, hvor der kan være asbest i boliger fra før 1990.

Har du bedre styr på asbest end dine kolleger?

 

Quiz om asbest

 

Gå på opdagelse i Asbest-huset.dk

Hvor kan der være asbest?

Besøg BFA Bygge & Anlægs hjemmeside asbest-huset.dk og se de steder, hvor du kan finde asbest i en bygning, og hvordan du skal håndtere det.

asbest-huset.dk

Et hus med flere markeringer der viser hvor der kan være asbest.

Asbest er kræftfremkaldende

  • Hvert år anmelder omkring 400 ansatte, at de er blevet syge, fordi de har været udsat for asbeststøv. Typisk opstår sygdomstilfælde først 30 - 40 år efter udsættelsen for asbeststøv.
  • Asbest er dokumenteret som årsag til kræft i lunger, strube og æggestokke, og i specielle celler i hinder omkring lunger, bughule og hjerte.

Kilde: Arbejdstilsynet og Kræftens Bekæmpelse.

Når du beskytter dig selv – beskytter du også din familie

Hvis du ikke overholder regler om fx værnemidler, rengøring, bad og tøjskift ved asbestarbejde, kan du risikere at tage asbeststøvet med hjem til din familie, fordi der kan sidde asbeststøv i dit arbejdstøj.

Når du beskytter dig selv og overholder alle forholdsregler, beskytter du derfor også din familie.

Har du spørgsmål om asbest?

Hvis du har spørgsmål til asbest, eller hvilke regler der gælder, så har vi her samlet ofte stillede spørgsmål og svar, som du måske kan få gavn af.

Du kan også ringe til vores Call Center på 70121288.

Spørgsmål og svar om asbest

Læs mere

Du kan læse mere om asbestarbejde her:

Asbest i arbejdsmiljøet

Der kommer nye regler om asbestarbejde

Henter PDF