Domme
Østre Landsrets dom afsagt den 24. september 2001 af 13. afdeling i ankesag nr. S-3827-00
Version
Resumé
Udgivelsesdato
24. september 2001
Note
Østre Landsrets dom
AT-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.
AT-vejledninger bruges til at
AT-vejledninger er ikke bindende for virksomhederne, arbejdsmiljøorganisationerne eller andre, men vejledninger bygger på regler (lov og bekendtgørelser), der er bindende. Arbejdstilsynet vil ikke foretage sig mere i de situationer, hvor fx en virksomhed har fulgt en AT-vejledning. Virksomhederne kan vælge andre fremgangsmåder mv., men Arbejdstilsynet vil i så fald vurdere, om den valgte fremgangsmåde er lige så god og i overensstemmelse med reglerne. Når en AT-vejledning gengiver bindende metodekrav mv. fra lov eller bekendtgørelser, skal virksomhederne følge de pågældende metoder. Det vil altid fremgå tydeligt af en AT-vejledning, når der gengives bindende metodekrav mv.
Alenearbejde
T personligt ejet virksomhed. Arbejdsgiver.
En ansat på 17 år arbejdede alene i T’s bagerbutik en hverdag kl. 20.15.
Byretten idømte T en bøde på 10.000 kr. Ved bødefastsættelsen tog byretten hensyn til, at det under sagen var ubestridt, at der den pågældende aften var sket vagtbytte, og at dette var imod tiltaltes instruks.
Landsretten ændrede byrettens dom, således at bøden blev forhøjet til 20.000 kr. Landsretten fandt, at der ikke var grundlag for at fravige det sædvanlige bødeniveau på 20.000 kr. for sådan overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen, uanset at der den pågældende aften var sket vagtbytte i strid med tiltaltes faste instruks til personalet.
AML § 82, stk. 1, nr. 2.
AML § 60, stk. 1, jf. bekg. nr. 516 af 14. juni 1996 om unges arbejde med senere ændringer § 13, stk. 2.