Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1993 af 9. december 2020 om anvendelse af administrativt bødeforelæg ved overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen
I medfør af § 82 a, stk. 1, i lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse nr. 674 af 25. maj 2020, fastsættes efter bemyndigelse:
§ 1. Bekendtgørelsen omfatter de sager om overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen, der kan afgøres uden retssag ved vedtagelse af et administrativt bødeforelæg.
§ 2. En sag kan søges afgjort ved administrativt bødeforelæg, hvis overtrædelsen er klar og ukompliceret, og sagen ikke kan forventes at medføre højere straf end bøde.
Stk. 2. Har sagen ikke den fornødne klare og ukomplicerede karakter til, at sagen kan afgøres ved administrativt bødeforelæg, indgiver Arbejdstilsynet i stedet politianmeldelse.
Stk. 3. Arbejdstilsynet indgiver endvidere politianmeldelse, hvis modtageren ikke ved sin vedtagelse accepterer at lade sagen afgøre ved administrativt bødeforelæg.
§ 3. Administrativt bødeforelæg kan anvendes, uanset om modtageren er et selskab eller lignende (en juridisk person, jf. straffelovens § 26), eller en enkeltperson. Administrativt bødeforelæg kan også anvendes over for en arbejdsgiver, hvor der er hjemmel til at pålægge strafansvar, selvom overtrædelsen ikke kan tilregnes den pågældende som forsætlig eller uagtsom.
§ 4. Sager om virksomheders grove overtrædelser af klare og velkendte regler på områder med en dokumenteret risiko for ulykker eller arbejdsbetingede lidelser kan afgøres ved administrativt bødeforelæg. Det er følgende sager:
§ 5. Sager om ansattes og arbejdslederes grove og selvstændige overtrædelser af materielle regler kan afgøres ved administrativt bødeforelæg, når handlingen eller undladelsen, der udgør overtrædelsen, er foretaget af den pågældende på et eller flere af følgende områder:
Stk. 2. Bødeforelæg over for ansatte og arbejdsledere anvendes kun, når
Stk. 3. Bødeforelæg anvendes kun over for ansatte og arbejdsledere, når der samtidig sker strafforfølgning mod virksomheden (arbejdsgiveren) i anledning af samme overtrædelse.
Stk. 4. Bødeforelæg anvendes ikke over for ansatte og arbejdsledere, der er kommet til skade som følge af overtrædelsen.
§ 6. Sager om virksomheders overtrædelser af krav om gaffeltruckfører- og kranførercertifikat kan afgøres ved administrativt bødeforelæg.
§ 7. Sager om virksomheders manglende efterkommelse af påbud efter arbejdsmiljølovgivningen kan afgøres ved administrativt bødeforelæg.
§ 8. Anvendelse af administrativt bødeforelæg skal ske i overensstemmelse med principperne i retsplejelovens regler om politiets bødeforelæg.
§ 9. Retsplejelovens regler om krav til indholdet af et anklageskrift og om, at en sigtet ikke er forpligtet til at udtale sig, finder tilsvarende anvendelse på bødeforelæg.
Stk. 2. Den, som bødeforelægget vedrører, modtager en skriftlig tilkendegivelse med beskrivelse af overtrædelsen i overensstemmelse med retsplejelovens regler om indholdet af et anklageskrift, jf. retsplejelovens regler herom.
§ 10. Vedtages bøden, bortfalder videre strafforfølgning.
Stk. 2. Vedtagelse sker ved at underskrive en blanket, der er vedlagt bødeforelægget, og indsende denne til Arbejdstilsynet, eller ved betaling. Vedtagelse kan også ske digitalt.
Stk. 3. Betaling af bøden kan ske på det vedlagte betalings-ID.
Stk. 4. Vedtagelse af bøden er ikke betinget af betaling.
§ 11. Bøder, der vedtages, men ikke betales, inddrives efter påkrav af Arbejdstilsynet.
Stk. 2. Arbejdstilsynet har udpantningsret for vedtagne bøder, jf. lov om inddrivelse af gæld til det offentlige.
§ 12. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2021.
Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 107 af 28. februar 2002 om anvendelse af administrativt bødeforlæg ved overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen ophæves.
Arbejdstilsynet, den 9. december 2020
Sine Frederiksen / Heidi Tange