Gå til hovedindholdet

Håndtering af svin

SEGES har lavet en række videoer, der viser, hvordan man kan håndtere grise på deres betingelser. Hermed reduceres risikoen for arbejdsulykker - samtidig sparer man ofte tid og besvær.

Flytning af grise og søer

Flytning af grise er en tidskrævende arbejdsopgave, hvor der også er stor risiko for arbejdsulykker. Derfor er det vigtigt, at dyrenes adfærd udnyttes, og at de ansatte er i stand til at læse dyrenes signaler. 

Se videoer om flytning af grise og søer

Håndtering af frilandsgrise - styre en floks bevægelser

Håndtering af grise på friland kan være både besværligt og farligt. Ved at læse dyrene og tilpasse sin egen adfærd i forhold til deres reaktioner kan man opnå en roligere og mere sikker håndtering. I denne video kan du lærer, hvordan man kan drive en flok frem, styre flokkens retning og drive dem ind i en vogn eller igennem en åbning.

Du skal have Adobe Flash Player for at kunne se denne video. Ellers klik på linket under videoen.

Tekst og video er venligst udlånt af SEGES

Styre en floks bevægelser - se video

Håndtering af frilandsgrise - udnyt dyrenes flugtafstand og ligevægtspunkt

Håndtering af grise på friland kan være både besværligt og farligt. Ved at læse dyrene og tilpasse sin egen adfærd i forhold til deres reaktioner kan man opnå en roligere og mere sikker håndtering. I denne video fortæller Sophie Atkinson om dyrenes flugtafstand og ligevægtspunkt, og hvordan man kan udnytte det til at drive dyrene frem eller dreje i en bestemt retning.

Tekst og video er venligst udlånt af SEGES

Udnyt dyrenes flugtafstand og ligevægtspunkt - se video

Håndtering af frilandsgrise - sorter en flok af grise

Grise er flok dyr, og det kan derfor være svært at sortere et enkelt dyr fra flokken på en åben mark. I denne video kan du lære, hvordan du sorterer udvalgte dyr fra en flok af grise enten på en åben mark, igennem en åbning eller i en vogn.

Tekst og video er venligst udlånt af SEGES

Sorter en flok af grise - se video

Håndtering af frilandsgrise - Pas på ornen

Orner er større, stærkere og mere aggressive end søer. Derfor er det vigtigt at kunne aflæse deres signaler og undgå konfrontationer. I denne video kan du lære mere om, hvad du skal være opmærksom på for at opnå en sikker håndtering af en orne.

Tekst og video er venligst udlånt af SEGES

Pas på ornen - se video

Håndtering af frilandsgrise - Interview med Jonas Frost

I denne video kan du høre, hvordan Jonas vil håndtere sine grise i fremtiden, og hvad det betyder for hans arbejdsgange på gården.

Tekst og video er venligst udlånt af SEGES

Interview med Jonas Frost - se video

Spørgsmål

Har du spørgsmål til videoerne, er du velkommen til at kontakte Helle Birk Domino, Arbejdsmiljøchef i SEGES.

Henter PDF