G� til hovedindholdet

Sådan undgår I alvorlige faldulykker

Her kan du se, hvordan I undgår alvorlige faldulykker, når I læsser gods og klargør lastvognen.

Chauffører kommer ud for faldulykker i forbindelse med, at de læsser gods og klargør lastvognen. Der kan fx ske en ulykke, når chaufføren klatrer på godset eller lastbilen og mister fodfæstet eller balancen. Der kan ske en ulykke, når chaufføren springer ned fra ladet eller rampen. Endelig kan der også ske ulykker, når bagsmækliften under læsning ikke er tilstrækkeligt understøttet af rampen, eller hvis ansatte færdes på kanten af en løftet bagsmæklift.

Tag ikke chancer – det er professionelt at arbejde sikkert:

  • Tilrettelæg arbejdet med surring af presenninger og gods, så I kan udføre det fra jorden af.
  • Indret lastbilen med faste lejdere og platforme, hvis det er nødvendigt, at chaufføren arbejder i højden. Stil de samme krav til lejede lastbiler og trailere. Prøv at undgå brug af stiger.
  • Brug kun fodtøj, der sidder fast på foden, når du skal arbejde på ladet. Brug fx ikke træsko.
  • Vend pallegods på ladet og kør det forlæns ud på liften, når det er muligt. Anvend en tilstrækkelig lang bagsmæklift – især ved brug af el-pallevogne.

Eksempler på ulykker ved fald fra højden under læsning og klargøring af lastvognen:

Fald under opsætning af net over container

Chaufføren havde læsset pap i en container og ville spænde et net over pappet. Han klatrede op på en stige for at trække nettet over og gøre det fast med begge hænder. Han mistede balancen og faldt 4 meter ned. Arbejdet blev udført i højden, uden der var en platform at stå på Chaufføren brugte træsko uden hælkappe. Chaufføren fik brud på rygsøjlen

Fald ved fastspænding af maskine

En chauffør stod på en maskine på ladet af en sættevogn og spændte maskinen fast med en strop. Sættevognens sidefjæl var slået ned. Chaufføren hoppede fra maskinen ned på sættevognen, hvorved han snublede og faldt ned mod jorden. I faldet greb han fast i en båndtransportør på ladet, som vejede ca. 90 kilo. Derefter væltede transportøren ned over ham og han døde.

Fald fra læssebagsmæk

Chaufføren arbejdede med at læsse pallegods på ca. 200 kg. Under manøvren med at bakse den sidste palle på plads trådte han ud over kanten på læssebagsmækken. El-pallevognen og pallen kæntrede og væltede ned fra læssebagsmækken og ramte chaufføren, der fik brud på ben og skulder. Lastbilen var indrettet med en kort lift.

Henter PDF