Gå til hovedindholdet

Sådan undgår I alvorlige ulykker, hvor gods vælter eller styrter ned

Hvert år sker der alvorlige ulykker og dødsulykker ved, at gods eller tekniske hjælpemidler, fx en kran eller en pallevogn, vælter eller styrter ned.

Hvert år sker der alvorlige ulykker og dødsulykker ved, at gods eller tekniske hjælpemidler, fx en kran eller en pallevogn, vælter eller styrter ned. Der kan også ske ulykker, når køretøjer vælter under aflæsning. Risikoen forøges, hvis der opholder sig andre personer i nærheden, mens I håndterer tungt gods.

Tag ikke chancer – det er professionelt at arbejde sikkert:

  • Hold sikker afstand til personer under godshåndtering og ved brug af tekniske hjælpemidler.
  • Sikr gods mod udskridning inden I begynder at løfte og transportere gods.
  • Sørg for, at underlaget er stabilt og jævnt, inden I begynder at læsse af.
  • Følg brugsanvisningen for tekniske hjælpemidler og for håndteringen af byggekomponenter.

Eksempler på ulykker hvor gods eller tekniske hjælpemidler vælter eller styrter ned:

Ramt af gods under kraning

En chauffør arbejdede bl.a. med at krane fiber-køreplader, placeret på tre paller, ind på en byggeplads. Fiberpladerne var placeret løst på pallerne, og de tre paller var placeret ovenpå hinanden. Under indhejsningen fra lastbilen kom fiberpladerne i skred mens var hævet ca. 1 meter over vognladet. Chaufføren, der opholdt sig på vognladet, blev ramt af de udskridende plader og fik alvorlige skader på ben og håndled. Pladerne var ikke sikret mod udskridning.

Palle væltede under truckkørsel

En truckfører aflæssede paller med spagnum på hver ca. 500 kg. Spagnummet blev leveret på engangspaller og indpakket i folie. Spagnummet stod ustabilt på pallen. Truckføreren kørte en palle ind på lageret, mens chaufføren gik ved siden af og støttede spagnummet med den ene hånd. Ved aflæsningstedet kørte truckens ene hjul ned i en lille fordybning i asfalten. Dette bevirkede, at pallen knækkede, og spagnummet væltede. Chaufføren fik spagnummet ned over sig og fik skader på ryg og hoved. Godset var ikke sikret mod væltning.

Palle væltede ned fra bagsmæklift

En chauffør skulle aflæsse en palle med sække. Pallen indeholdt 30 sække af 25 kg og blev aflæsset med en el-pallevogn. Sækkene var wrappet på pallen. Under aflæsning fra liften væltede pallen og ramte chaufføren, der blev klemt under pallen. Årsagen var, at afstanden fra liftlad til grusunderlag var 6 cm. Palleløfterens forreste nylonhjul var kørt fast i gruset. Underlaget og hjælpemidlet til aflæsning var ikke afstemt.

Henter PDF