Gå til hovedindholdet

Daglig træning med elastik lindrer ømme muskler

Mange timer ved computerskærmen kan give ømme muskler. I Lægemiddelstyrelsen får medarbejderne bugt med smerterne ved hjælp af korte og simple øvelser med elastik.

Smerterne i arm, nakke, skulder og hoved er forsvundet, efter Ellen-Margrethe Vestergaard (th.) er kommet i gang med elastikøvelser på sit kontor i Lægemiddelstyrelsen. Foto: Thomas Tolstrup.

Fælles træning

Hver dag kl. 11.30 kalder fuldmægtig Mikkel Lindskov Hansen kollegerne i Lægemiddelstyrelsens Veterinærsektion sammen: Nu skal der trænes med elastikker. Opfordringen får de fleste af kollegerne til at forlade computerskærmene, gribe elastikken og gå ud på det lille fælles gulvareal mellem skrivebordene.

”Sideløft” er den foretrukne øvelse. Den får godt fat i den store muskel mellem nakke og skulder, som de fleste med computerarbejde kender. Det er den muskel, der bliver øm, når man sidder mange timer foran skærmen og glemmer at holde pauser.  

Se reportagen om medarbejderne i Lægemiddelstyrelsen der træner dagligt med elastikker for at forebygge smerter i nakke og skulder

Afhængig af øvelserne

Dyrlæge Ellen-Margrethe Vestergaard laver også en øvelse for håndleddene, fordi hun nemt får problemer med ”musearmen”. Hun er faktisk blevet afhængig af elastikøvelserne, fortæller hun.

- Tidligere havde jeg problemer med både arm, nakke og skulder, og jeg fik tit hovedpine, men det er helt forsvundet. Elastikøvelserne giver bedre blodcirkulation, og jeg slapper mere af i musklerne, fordi jeg laver noget andet end at sidde foran computeren. Men hvis jeg er til møder i en uge og ikke laver øvelserne, begynder det at gøre ondt igen, siger Ellen-Margrethe Vestergaard.

Træning i 10 uger

Elastiktræningen i Lægemiddelstyrelsen kom i gang som led i et forskningsprojekt, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø stod for. Formålet med projektet var at finde ud af, om øvelser med elastik kunne mindske smerter i nakke og skuldre, og hvor lidt træning man kan nøjes med for at det hjælper på de ømme muskler.  

I ti uger trænede deltagerne i projektet den store nakke-skulder-muskel, trapezius, med sideløft med elastik. Nogle trænede i 12 minutter, andre i to minutter mindst fem dage om ugen. Efter to uger skiftede de til en hårdere elastik og efter de næste to uger til en endnu hårdere for at få mere modstand til musklerne. Resultatet var, at to minutter om dagen var nok til at nedsætte smerterne i de ømme nakke- og skuldermuskler.

Efter to uger forsvandt stivheden

Ca. 200 medarbejdere fra Lægemiddelstyrelsen deltog i projektet. En af dem er Anja Holm, dyrlæge i Veterinærsektionen. Hun er positivt overrasket over, hvor meget træningen har hjulpet.

- Jeg havde en stiv skulder, hovedpine og bøvl med albuen. Efter to uger forsvandt stivheden i nakken, og efterhånden som vi gik videre til de hårdere elastikker, forsvandt hovedpinen også, fortæller hun.

Så mens computeren starter op om morgen, finder Anja Holm elastikken frem. 

- Jeg laver stadig den samme øvelse, for den hjælper på det hele: Oversiden af underarmen, skulder og nakke. Den får fat i de steder, hvor jeg bliver øm. Når jeg rejser, har jeg altid elastikken med mig. Nogle gange sidder jeg til møder i ti timer og er helt stivnet i nakken og har ondt i hovedet. Øvelsen gør, at jeg kan mærke blodet strømme gennem musklerne.

Social gevinst

Elastikkerne har lettet de ømme muskler, men træningen har også haft indflydelse på det sociale miljø på arbejdspladsen. Og som ny på kontoret synes Mikkel Lindskov Hansen at elastikøvelserne er en god måde at få nærmere kontakt med de nye kolleger på.

- Det er svært at lade være med at grine, når man står der og ser på hinanden, så der bliver grinet en del. Men vi får også talt om andre ting, end vi ellers gør, og det smitter af på arbejdet. Når man lige har stået og grinet og snakket, er det nemmere at gå til en kollega og spørge om noget fagligt, siger han.

Genial og enkel ide

Direktør for Lægemiddelstyrelsen Jytte Lyngvig er også begejstret for deltagelsen i projektet, og direktionen har bevilget elastikker ikke bare til dem, der var med i projektet, men til alle medarbejdere, og de måtte gerne tage dem med hjem.

- Ideen er genial, fordi den er så enkel. Jeg tror, mange arbejdspladser og enkeltpersoner står af over for mere omfattende træning. Elastikøvelserne er overkommelige, og så er det sjovt at gøre dem sammen. Det har givet mange gode grin her på arbejdspladsen. Og det var fantastisk at opleve, at nogle midt under projektet kom og fortalte, at de ikke længere havde hovedpine, siger hun.

De gode resultater har betydet, at flere afdelinger i Lægemiddelstyrelsen er fortsat med elastikøvelser efter projektets ophør. 

Lav selv øvelserne

Medarbejderne i Lægemiddelstyrelsen trænede med elastikker i ti uger.
Med flere øvelser kan man også gavne musklerne i armen.

Se øvelserne for nakke, skulder og arm

Henter PDF