Gå til hovedindholdet

Arbejdstilsynets adfærdsenhed

Her finder du en kort introduktion til adfærdsenhedens arbejde. Der vil løbende blive tilføjet præsentationer af projekter, som enheden er involveret i.

Arbejdstilsynet har arbejdet med at inddrage adfærdsvidenskabelige indsigter og metoder i forskellige udviklingsprojekter siden 2019. Formålet er helt overordnet at bidrage til at udvikle tilsynets forskellige virkemidler, så de bedst muligt understøtter virksomhedernes arbejdsmiljøarbejde. Virkemidlerne kan være kommunikation, tilsyn eller regulering.

Arbejdet med adfærdsdesign er forankret i en lille enhed, der er placeret i Arbejdstilsynets kontor for analyse og adfærd. Denne side indeholder en kort introduktion til adfærdsenhedens arbejde. Derudover vil der løbende blive tilføjet præsentationer af nogle af de projekter, som enheden er involveret i.

Hvis du har spørgsmål eller forslag, er du altid velkommen til at kontakte os på:

adfaerd@at.dk

eller på tlf. 70 12 12 88 (spørg efter Jonas Hedegaard Hansen eller Sille Amalie Andersen)

Læs mere om adfærdsenhedens arbejde

Udvalgte adfærdsprojekter

Evidensbaseret direkte kommunikation via breve

I  denne analyse fremlægger vi, hvordan adfærdsvidenskabelige indsigter og lodtrækningsforsøg hjælper Arbejdstilsynet med at skrive breve. Formålet med brevforsøgene er at anlægge en evidensbaseret tilgang samt udvikle og anvende en metodik i kommunikationsarbejdet, så vi bedst muligt understøtter virksomhederne i deres arbejdsmiljøarbejde. I analysen indgår 6 lodtrækningsforsøg gennemført i perioden 2020-2022.

Brevanalyse til web 2023 - pdf

Adfærdsforsøg med anmeldte tilsyn i døgn- og hjemmepleje samt rengøringsbranchen

Der er gennemført et lodtrækningsforsøg med i alt 1219 virksomheder i Døgn- og hjemmepleje samt rengøringsbranchen som en del af de brancherettede indsatser i 2021. Kernen i indsatsen er et adfærdsdesignet anmeldebrev med konkrete og realistiske forberedelsespunkter til virksomheden, som er tilpasset den branche, virksomheden er indplaceret i.

Kort præsentation af forsøget med anmeldte tilsyn.pdf

Adfærdsforsøg med anmeldte tilsyn i døgn- og hjemmepleje samt rengøringsbranchen - pdf

1:1 kommunikation til mellemstore virksomheder om AMO

I april 2021 lancerede Arbejdstilsynet en guide målrettet virksomheder med 10-34 ansatte, med henblik på at gøre det lettere for virksomheder at tage de relevante skridt i etableringen af den lovpligtige arbejdsmiljøorganisation (AMO). For at hjælpe målgruppen med at finde vej til guiden gennemført vi i forlængelse af lanceringen et adfærdsforsøg med udsending af e-boks-breve til ca. 12.000 virksomheder.

Kort præsentation af AMO-forsøget og dets resultater

Arbejdstilsynets digitale APV-værktøj

Arbejdstilsynet lancerede i efteråret 2019 et digitalt værktøj til at lave arbejdspladsvurderinger (APV’er) målrettet til små virksomheder. For at blive klogere på, hvordan vi bedst hjælper små virksomheder med at finde frem til APV-værktøjet, har vi gennemført et adfærdsforsøg, hvor vi udsender digitale brev til 22.500 virksomheder.

Kort præsentation af APV-projektet

Analyse af adfærdsforsøg med 1:1 kommunikation om APV-værktøjet

Arbejdstilsynets Vejledningsprojekt

Arbejdstilsynet er i gang med at udvikle en ny prototype for AT-vejledninger og  har i den forbindelse bl.a. gennemført en eyetrackingtest.

Kort præsentation af Vejledningsprojektet

 

 

Sidst revideret: 20. september 2022

Henter PDF