Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 682 af 30. juni 2005 om beskyttelse mod udsættelse for vibrationer i forbindelse med arbejdet
I henhold til § 39, § 43, § 46, § 63, § 73 og § 84 i lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse nr. 268 af 18. marts 2005, fastsættes:
§ 1. Denne bekendtgørelse omfatter arbejde, som udføres for en arbejdsgiver, hvor den ansatte udsættes, eller kan udsættes, for vibrationer i forbindelse med arbejdet.
Stk. 2. For hånd-arm vibrationer gælder § 8, stk. 1, dog også for arbejde, der ikke udføres for en arbejdsgiver.
Stk. 3. Forpligtelserne efter denne bekendtgørelse påhviler arbejdsgivere, virksomhedsledere, arbejdsledere og øvrige ansatte, leverandører, projekterende, reparatører m.fl. efter arbejdsmiljølovens almindelige regler.
Stk. 4. Bekendtgørelsen indeholder supplerende regler til bekendtgørelsen om arbejdets udførelse og bekendtgørelsen om indretning af tekniske hjælpemidler.
§ 2. Ved anvendelse af bestemmelserne i denne bekendtgørelse skal følgende definitioner lægges til grund:
§ 3. Aktionsværdier og grænseværdier:
Stk. 1. Hånd-arm vibrationer:
Stk. 2. Helkropsvibrationer:
§ 4. Arbejdet skal planlægges, tilrettelægges og udføres således, at risici som følge af vibrationer fjernes ved, at vibrationerne begrænses ved kilden eller sænkes til det lavest mulige niveau efter principperne for forebyggelse i bilag 1 i bekendtgørelsen om arbejdets udførelse. Der skal i den forbindelse tages hensyn til den teknologiske udvikling og mulighederne for at minimere vibrationer.
§ 5. Hvis arbejdsgiveren vurderer, at den ansatte udsættes for risici som følge af vibrationer, skal arbejdspladsvurderingen, jf. kapitel 2a i bekendtgørelse om arbejdets udførelse, tillige indeholde en vurdering af den daglige vibrationsbelastning. Vibrationsbelastningen vurderes gennem observation af den konkrete arbejdsmetode og på baggrund af oplysninger, bl.a. fra leverandører, om det tekniske hjælpemiddels vibrationsstyrke under de givne arbejdsforhold.
Stk. 2. I det omfang, det er nødvendigt for at klarlægge belastningsforholdene, udføres målinger.
§ 6. Hvis den ansatte kan udsættes for risici som følge af vibrationer, skal der ved udarbejdelsen af arbejdspladsvurderingen særligt tages hensyn til:
Stk. 2. En arbejdspladsvurdering kan omfatte arbejdsgiverens begrundelse for, at art og omfang af risikoen i forbindelse med vibrationer gør en yderligere detaljeret arbejdspladsvurdering unødvendig.
§ 7. Hvis den daglige vibrationsbelastning, jf. § 5, overstiger nogen af aktionsværdierne i § 3 , skal arbejdsgiveren undersøge årsagen, og arbejdsgiveren skal planlægge og træffe tekniske og organisatoriske foranstaltninger således, at udsættelsen for vibrationer og de dermed forbundne risici begrænses mest muligt. Ved valg af foranstaltninger skal følgende tillægges særlig opmærksomhed:
§ 8. Den, der udfører arbejde må under ingen omstændigheder udsættes for en påvirkning, der overskrider grænseværdierne i § 3.
Stk. 2. overskrides grænseværdierne i § 3, skal arbejdsgiveren straks
§ 9. Arbejdsgiveren skal sørge for, at de ansatte oplæres og instrueres i, hvorledes arbejde, hvor den ansatte udsættes for vibrationer, skal udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.
Stk. 2. Ved oplæring og instruktion af arbejdstageren skal der navnlig tages hensyn til følgende:
§ 10. Når arbejdspladsvurderingen i henhold til §§ 4-6 viser, at der er fare for den ansattes helbred, skal der gives den pågældende adgang til arbejdsmedicinsk undersøgelse efter reglerne herfor i bekendtgørelsen om arbejdsmedicinske undersøgelser efter lov om arbejdsmiljø, hvis:
§ 11. Arbejdstilsynet gør virksomheden bekendt med, hvorvidt resultaterne af den arbejdsmedicinske undersøgelse giver anledning til nye foranstaltninger, herunder ajourføring af arbejdspladsvurderingen, løbende helbredsundersøgelse for de ansatte samt foranstaltninger i forbindelse med arbejdets planlægning og tilrettelæggelse.
Stk. 2. Der henvises i øvrigt til bekendtgørelsen om arbejdsmedicinske undersøgelser efter lov om arbejdsmiljø.
§ 12. Direktøren for Arbejdstilsynet kan, hvor særlige forhold foreligger, tillade afvigelser fra bestemmelserne i denne bekendtgørelse, når det skønnes rimeligt og fuldt forsvarligt og i det omfang det er foreneligt med direktiv 2002/44/EF af 25. juni 2002 om minimumsforskrifter for sikkerhed og sundhed i forbindelse med arbejdstagernes eksponering for risici på grund af fysiske agenser (vibrationer).
§ 13. Arbejdstilsynets afgørelser efter bekendtgørelsen kan påklages efter lov om arbejdsmiljø, § 81.
§ 14. Medmindre højere straf er forskyldt efter lov om arbejdsmiljø eller anden lovgivning, straffes med bøde eller hæfte den, der
Stk. 2. For overtrædelse af §§ 4-10 kan der pålægges en arbejdsgiver bødeansvar, selv om overtrædelsen ikke kan tilregnes pågældende som forsætlig eller uagtsom. For bødeansvaret fastsættes ingen forvandlingsstraf.
Stk. 3. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.
§ 15. Denne bekendtgørelse træder i kraft den 6. juli 2005.
Stk. 2. Bestemmelserne i § 8 finder først anvendelse efter den 6. juli 2010, for så vidt angår anvendelse af tekniske hjælpemidler, der
Stk. 3. Bestemmelsen i § 8 finder først anvendelse efter den 6. juli 2014, for så vidt angår tekniske hjælpemidler, der
Arbejdstilsynet, den 30. juni 2005
Jens Jensen / Charlotte Skjoldager
Note: Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser, der gennemfører Rådets direktiv 2002/44/EF af 25. juni 2002 om minimumsforskrifter for sikkerhed og sundhed i forbindelse med arbejdstagernes eksponering for risici på grund af fysiske agenser (vibrationer), EF-Tidende L nr. 177 af 06.07.2002 s. 13.