Gå til hovedindholdet

Jubilæum: 1873-2023

Arbejdstilsynet 150 år - Fra børnearbejde til social dumping

Arbejdstilsynet 150 år - Fra børnearbejde til social dumping

I år fejrer vi, at Danmark under industrialiseringens snurrende tandhjul i 1873 fik Fabriksloven og med den for første gang et arbejdstilsyn. I 2023 er børnearbejde og eksploderende dampkedler blevet afløst af nye arbejdsmiljøproblemer. Opgaven er den samme. I Arbejdstilsynet går vi stadig på arbejde for at flytte arbejdsmiljøet i den rigtige retning.

Nye vaner og nye problemer

Er det usundt for børn at arbejde på fabrikker? Det var til debat i 1873. Ud af debatten fik Danmark Fabriksloven og de første to fabriksinspektører. Arbejdstilsynet var skabt.

Igennem årene er mange andre forhold i arbejdsmiljøet reguleret og i 1975 blev flere love samlet i den arbejdsmiljølov, vi bruger i dag. Lovgivningen udvikles løbende. Bl.a. har vi i Danmark fået en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø, og APV’en er flyttet ind på arbejdspladserne.

De sidste 150 år er der sket en stor udvikling på arbejdsmiljøområdet, men selvom teknologiens indtog stadig bidrager til at gøre mange arbejdsopgaver lettere, sker der fortsat alvorlige arbejdsulykker og mennesker bliver syge af deres arbejde.

To unge som arbejder med træ står og snakker

Kan du se forskellen?

Rørpost og fax er i dag afløst af smartphones og e-mails. Alene de sidste 25 år har vores arbejde ændret sig rigtig meget. Vi har været i arkivet og matchet gamle fotografier af fortiden med nutiden.

Læs fx om traktorens lovpligtige førerhus, hvordan man forebygger jordskred og en af de arbejdssituationer, der også i dag ofte giver alvorlige skader.

Se om du kan kende forskel på før og nu

Før og nu billeder af tagarbejde. Før billedet er to mænd der arbejder usikker på et tag. Nu billedet er en mand der arbejder på et tag, stående på et stillads.

Jubilæumsfilm

Dyk ned i historien og mød nutidens arbejdsmiljøarbejde sammen med Mie, der er tilsynsførende i Arbejdstilsynet. Filmen varer under 2 minutter.

Alle i Danmark skal have et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

— Den nye politiske aftale, 2023

Et historisk stort beløb

I år blev der skrevet historie, da en bred politisk aftale gav en historisk stor bevilling til Arbejdstilsynets arbejdsmiljøindsats og indsatsen mod social dumping over de næste fire år.

Aftalen fortsætter Arbejdstilsynet arbejdsmiljøindsats og prioriterer blandt andet arbejdsulykker, farlig kemi, psykisk arbejdsmiljø, autorisationsordning på asbestområdet samt indsats mod social dumping, arbejdslivskriminalitet og illegal arbejdskraft.

Læs mere om rammerne for Arbejdstilsynets arbejde de næste fire år.

To medarbejdere fra Arbejdstilsynet går og snakker

Interviewserie om fremtidens arbejdsmiljø

Arbejdstilsynet har nu eksisteret i 150 år. På nogle fronter har tilsynets strategi og fokusområder ændret sig i takt med udviklingen på arbejdsmarkedet.

På andre fronter er formålet med Arbejdstilsynets eksistens præcis den sammen som for 150 år siden, nemlig at sikre, at det er sikkert og sundt at gå på arbejde.

I en artikelserie, der støt vokser i løbet af jubilæumsåret, har vi bedt forskellige personer med ekspertise i arbejdsmiljø kigge i spåkuglen og give deres bud på, hvilke ting, de mener, vil få størst betydning for arbejdsmiljøet de kommende 25 år.

Fremtiden ifølge Ane Halsboe-Jørgensen, BM

Ane Halsboe-Jørgensen

"Vi skal først og fremmest sikre, at arbejdsmiljøarbejdet bliver prioriteret hos virksomhederne, og at Arbejdstilsynet har gode muligheder for at føre et effektivt tilsyn."

Læs hele artiklen

Fremtiden ifølge Morten Skov Christiansen, FH

Morten Skov Christiansen

"Arbejdsmiljø kommer til at fylde lige så meget som bundlinjen hos virksomhederne. De kommende generationer vil forvente ordentlige arbejdsvilkår og et liv, hvor der er plads til andet end en karriere."

Læs hele artiklen

Det handler stadig om unge

Det startede med børnearbejdet for 150 år siden. I dag er de unge blevet ældre før de får deres første job, men det er stadig vigtigt, at arbejdsgiveren hjælper unge medarbejdere med at få en sikker og sund arbejdspraksis allerede fra første arbejdsdag.

I anledning af jubilæet uddeler Arbejdsmiljørådet i år en særlig jubilæumspris. Den hylder en arbejdsplads, der over en længere årrække har noget særligt for at forbedre unge ansattes arbejdsmiljø.

Arbejdsmiljøprisen uddeles 24. maj 2023.

Læs mere om årets prisuddeling her

pris

Henter PDF